McDonald’s Utrecht: iedereen verdient een kans

Marijke Honing, franchisenemer van McDonald’s Utrecht, heeft bijna 400 werknemers in dienst. De jongste is 16, de oudste 66. Elk jaar gaan er een paar met pensioen, dus het is zeker niet zo dat er alleen jongeren werken. Tijdens een bijeenkomst over Open Hiring vertelde Marijke over haar ervaringen met drempelloos solliciteren.

Laagdrempelig sollicitatieren

Sinds 2017 organiseert Marijke iedere dinsdag een inloopsollicitatie tussen vijf en zeven.  Zelf is ze er altijd bij om iedereen te ontvangen die wil werken. “De motivatie om de drempel over te stappen en naar het restaurant te komen, dát is de eerste stap”. Dit laagdrempelige proces trekt een breed publiek aan: van jongeren en statushouders tot mensen die in een moeilijke situatie zitten en via werk hun leven weer op de rit willen krijgen.

Op zo’n avond spreekt Marijke zo’n 30 tot 40 mensen. Zelf noemt ze het geen sollicitatiegesprekken, maar kennismakingsgesprekken. Ik vraag niet: ‘Wat kun je?’, maar ‘Wat heb je nodig om van jouw werk bij mij een succes te maken?’” Dit levert eerlijke gesprekken op, waarin mensen openhartig vertellen over schulden, een scheiding of huisvestingsproblemen. Volgens Marijke is geld lang niet altijd de belangrijkste motivatie. “Mensen komen niet alleen voor het salaris, maar ook om bij de familie te horen.”

Een coalitie om meer mensen aan werk te helpen

De inloopsollicitaties zijn inmiddels bekend bij verschillende instanties, zoals het WerkgeversServicepunt, vluchtelingenwerk en de dak- en thuislozenopvang. Dit zorgt voor een continue stroom aan sollicitanten. En dat betekent dat Marijke een luxeprobleem heeft. “Ik krijg per week 100 sollicitanten. Mijn lobby zit vol met mensen die willen werken,” vertelt Marijke.

Omdat ze zelf niet iedereen kan aannemen, is ze bezig met het vormen van een coalitie van horecaondernemers in Utrecht. “Zo kunnen we samen meer mensen over de drempel helpen en hen aan werk helpen bij bedrijven die nog personeel zoeken.”

Inclusie in de praktijk

Bij McDonald’s Utrecht wordt gewerkt met buddies, taaltrainingen op de werkvloer en online cursussen via GoodHabitz. Er is dagelijks een maatschappelijk werker aanwezig en schuldhulpverleners ondersteunen werknemers waar nodig. Dit helpt medewerkers met verschillende achtergronden en uitdagingen om succesvol te zijn in hun werk.

Een van de grootste uitdagingen ligt volgens Marijke bij het middenkader: de managers en leidinggevenden die dagelijks met de medewerkers werken. Zij staan schouder aan schouder op de werkvloer en moeten meegaan in het diversiteitsverhaal.

Toen Marijke zeven jaar geleden begon waren sommige managers eerst sceptisch, maar inmiddels vragen ze zelf of ze buddy mogen zijn van een medewerker met bijvoorbeeld autisme, omdat ze er persoonlijke affiniteit mee hebben.

Geen recruitmentbudget, maar mond-tot-mondreclame

Opvallend is dat Marijke geen geld uitgeeft aan recruitment. “Ik heb nul budget voor werving. Geen Instagram, geen TikTok, geen flyers. Ik ben gewoon begonnen en het gaat via mond-tot-mondreclame. In de eerste weken kwamen er weinig mensen, maar door de vaste structuur groeide de bekendheid vanzelf. Het helpt dat mensen weten: als ik deze week niet kan, kan ik volgende week ook komen.”

Niet iedereen wordt aangenomen

Hoewel Marijke Open Hiring omarmt, houdt ze wel een voorwaarde aan: “Als ik een écht slecht onderbuikgevoel heb, dan gaat het niet door. Ik wil risico’s enigszins beperken. Als iemand ernstige rugklachten heeft en het werk fysiek niet aankan, dan neem ik diegene niet aan.”

Daarnaast kijkt ze naar praktische zaken zoals een geldig identiteitsbewijs, een woonadres en een eventuele verblijfsvergunning om een tewerkstellingsvergunning aan te vragen. “Werkgevers maken zich daar vaak druk om, maar een aanvraag voor een tewerkstellingsvergunning is een klusje van vijf minuten online. Daar moeten we niet te moeilijk over doen.”

“Het is mijn cadeautje van de week”

Voor Marijke is de inloopsollicitatie meer dan een praktische manier om personeel te werven. “Het is mijn cadeautje van de week. Hoe kom je anders in een paar uur tijd in gesprek met 40 mensen? Ik ben nieuwsgierig en ik leer veel over wat er leeft in de maatschappij.”

Een oproep aan werkgevers

Marijke moedigt andere werkgevers aan om ook drempelloos solliciteren mogelijk te maken. “Ga niet eindeloos vergaderen en werkgroepen oprichten, maar ga het gewoon doen. Werkgevers die bang zijn om diversiteit te omarmen, moeten zich afvragen of ze wel met mensen willen werken.”

Tegelijkertijd benadrukt ze dat de leidinggevenden op de werkvloer hierin een cruciale rol spelen. “Je moet hen bij de hand nemen, trainen en coachen. En als ze niet willen leren en meegaan in deze werkwijze, dan passen ze misschien niet meer in je bedrijf.”

De mensen die écht willen werken, nemen de stap om hier naar binnen te komen, ook als het regent. Die motivatie zie je terug op de werkvloer. Met haar aanpak laat Marijke zien dat Open Hiring en drempelloos werven werkt en dat werkgevers een sleutelrol spelen in het bieden van kansen. “Iedereen verdient een kans. En soms is het enige wat je hoeft te doen: de deur openzetten en luisteren.”

Deel dit artikel via: