
In opdracht van verschillende gemeenten in Noord-Holland, biedt Pasmatch re-integratietrajecten. “Dat doen we voor mensen die net hun werk zijn kwijtgeraakt, maar ook voor kandidaten die al 15 jaar thuis zitten,” vertelt Marieta Telman. Het re-integratiebureau doet dat met 25 medewerkers, waarvan 4 uit de participatiedoelgroep.
Mensen weer aan het werk krijgen. Dat is kort gezegd de doelstelling van Pasmatch. Het re-integratiebureau biedt kandidaten daarvoor een intensief traject. “Er zijn, zeker bij mensen die al langer werkloos zijn, meerdere dingen tegelijk aan de hand,” zegt Telman. “Denk aan medische problematiek en schulden.” Pasmatch helpt de kandidaten deze problemen op te lossen of in elk geval onder controle te krijgen. Dan begint het echte werk.
Empowerment
“Mensen die langer thuis zitten, om wat voor reden dan ook, hebben vaak weinig zelfvertrouwen. Ze weten niet dat ze ergens goed in zijn. Een belangrijk deel van onze aanpak is dan ook empowerment: we helpen mensen te ontdekken wat ze goed kunnen.” Om dat doel te bereiken, biedt Pasmatch haar cliënten stages of opleidingen. Werkfit worden kan best even duren. “De lengte van de trajecten verschilt nogal. Dat is echt maatwerk.”
Je talent ontdekken is natuurlijk belangrijk, maar het is niet vanzelfsprekend dat je talenten ook goed inzetbaar zijn op de arbeidsmarkt. “Er is een duidelijke mismatch tussen de beschikbare kandidaten en de vacatures. Het is een uitdaging om die op te lossen. We proberen mensen natuurlijk wel duidelijk te maken waar de meeste kans ligt op werk en dat zijn niet altijd droomfuncties. Zo eerlijk moet je zijn.
Aan het begin van het traject hebben mensen vaak nog onrealistische verwachtingen over het soort werk dat ze kunnen gaan doen. Die verwachtingen moeten we managen. En ook de verwachtingen van de werkgevers moeten we managen. Die moeten immers ook een realistisch beeld hebben van de mogelijkheden die hun nieuwe medewerker heeft.”
Ervaring als werkgever
Pasmatch kan andere werkgevers een realistisch beeld geven van het werken van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt én een arbeidsbeperking, omdat de re-integratieinstelling mensen uit de doelgroep in dienst heeft. “Een aantal daarvan is bij ons in dienst, de meesten zijn gedetacheerd vanuit het SW-bedrijf. Ze vervullen administratieve en facilitaire functies. Ze hebben eigenlijk allemaal een klik met de collega’s. Dat is bijzonder om te zien en daar zijn we wel heel happy mee.”
Maar zo helemaal vanzelf is dat ook niet gegaan. Ook Telman en Pasmatch hadden tijd nodig om te leren hoe ze het beste met medewerkers die een arbeidsbeperking hebben, om kunnen gaan. “Wij kijken eerst naar wat iemand wel kan. Door daar op te focussen, behaal je het meeste resultaat. En uiteindelijk werkt duidelijkheid het beste. Ook als er iets niet goed gaat. Mensen hebben misschien een doelgroepindicatie, maar ze zijn niet zielig. Om het simpel te zeggen: neem ze gewoon serieus.”