PGGM: “We dagen mensen uit het beste uit zichzelf te halen”


Fotograaf: Liesbeth Dingemans

Fotograaf: Liesbeth Dingemans

Pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM heeft een speciaal programma, Make It Possible (MIP), om mensen met een lichamelijke handicap aan werkervaring te helpen. Marieke van Hal is recruiter en programmamanager: “We dagen mensen uit het beste uit zichzelf te halen.”

Anderhalf jaar geleden ging het programma van start. Vorig jaar werden er acht werkervaringsplekken gecreëerd, dit jaar zullen het er zestien worden. “De plekken worden geboden voor de duur van een jaar. Kandidaten kunnen altijd solliciteren op vacatures bij ons of buiten PGGM. Met een jaar werkervaring bij PGGM hebben ze in elk geval wel een mooie aanvulling op hun CV.”

PGGM biedt werkervaringsplekken op verschillende afdelingen en op verschillende niveaus. “We volgen zoveel mogelijk het reguliere vacatureproces waarbij afdelingsmanagers aangeven waar ze behoefte aan hebben. Anderzijds kan het ook zo zijn dat er werk blijft liggen en dat we dan een MIP’er inzetten om die werkzaamheden te doen.”

In elk geval is PGGM niet bang om medewerkers met een lichamelijke beperking ook kritisch te benaderen. “We dagen mensen uit om het beste uit zichzelf te halen. Natuurlijk kijken we welke hulpmiddelen mensen nodig hebben om te presteren, bijvoorbeeld speciale software. Dat regelen we dan, maar daarna is het aan de kandidaten om te laten zien wat ze kunnen.”

Eigen verhaal vertellen
Van Hal merkt steeds meer enthousiasme onder de afdelingsmanagers om een MIP’er in hun midden te verwelkomen. “De teams staan ervoor open. Dat komt ook omdat we er veel aandacht aan besteden. We laten mensen die bij ons beginnen altijd over zichzelf vertellen, dus ook over hun handicap. Dat helpt de anderen om begrip voor elkaar te krijgen en na begrip volgt automatisch ook respect.”

Af en toe ziet Van Hal wel een weifelende houding bij collega’s. Bijvoorbeeld toen een nieuwe collega een blindengeleidehond nodig bleek te hebben. “Daar kwamen wel wat reacties op, zo van: hoe kan dat nou op de werkvloer? Maar het bleek allemaal hartstikke goed te gaan. Dat soort verhalen zijn belangrijk, want daar overtuig je mensen mee.”


Gouden tip
Marieke van Hal – PGGM
Klein beginnen
“Ik zou bedrijven die nog weinig ervaring hebben met inclusief ondernemen het advies geven om klein te beginnen. In elk bedrijf zijn er mensen die intrinsiek gemotiveerd zijn om hier tijd en energie in te steken, vanuit die insteek kun je heel veel bereiken. Daarnaast is draagvlak door de directie nodig, maar welke directie kan het zich in deze tijd nog permitteren om dit niet te ondersteunen? Doe het stap voor stap, boek successen en vertel daar ook over. Zo creëer je niet alleen breed draagvlak, maar ook een omgeving waarin mensen met een beperking zich welkom voelen en goed kunnen presteren.”