Pixelpanters: Je leert al doende


Pixelpanters is ontstaan vanuit EEGA, een door de overheid erkend scholingsinstituut voor beroepsopleidingen van jongeren met een beperking. Het is tegenwoordig een zelfstandig bedrijf en ontwikkelt websites, apps en huisstijlen. “We zijn een bedrijf met unieke mensen, maar willen beoordeeld worden op de kwaliteit van ons werk,” zegt praktijkbegeleider Albert Bakhuis.

Het eerste leerbedrijf van scholingsinstituut EEGA, Potential4U, richt zich met name op administratieve dienstverlening en het digitaliseren van archieven, onder andere in opdracht van de Universiteit Leiden.
Langzamerhand bleek er echter steeds meer vraag naar de ontwikkeling van nieuwe media te zijn en dus werd een nieuw leerbedrijf opgericht: Pixelpanters. “Dat was in 2012. Nu zijn we een normaal bedrijf en moeten onze eigen broek ophouden. Scholing en begeleiding regelen we natuurlijk nog via EEGA.”

Uniek bedrijf

Pixelpanters heeft in totaal acht medewerkers, waarvan er vier met een autistische stoornis en een met een fysieke beperking. “Natuurlijk zijn we opgericht om kansen te bieden aan jongeren met een beperking, in dat opzicht zijn we een uniek bedrijf. Maar we staan voor kwaliteit en op basis van onze prestaties proberen we ook nieuwe opdrachten binnen te halen.”

Het valt Bakhuis op dat zijn medewerkers vaak ontzettend goed zijn in één specifiek onderdeel van hun werk, maar moeite hebben als er verschillende aspecten bij elkaar komen. “Je leert al doende, zo hebben we bijvoorbeeld geleerd om grote opdrachten op te knippen in behapbare projecten. Je moet de mensen niet vormen naar de werkzaamheden, maar andersom.”

Uitdagen

Dat wil niet zeggen dat Bakhuis zijn medewerkers niet wil leren om zich te ontwikkelen. Hij probeert dan ook om steeds tussen verschillende collega’s een samenwerking tot stand te brengen. “Opdrachten hebben vaak een technische kant en een vormgevingskant. Dat is een ideale gelegenheid om mensen als het ware te dwingen om echt samen aan een project te werken. Dat lukt niet altijd, daar moet je eerlijk in zijn. Maar je moet alle medewerkers natuurlijk wel steeds uit blijven dagen.”

Pixelpanters heeft in de drie jaar van haar bestaan haar dienstenpakket steeds verder uitgebreid, en heeft ook voor de komende tijd nog genoeg plannen. “We doen al niet alleen maar nieuwe media, maar bedrukken sinds een tijdje ook T-shirts. In de toekomst gaan we ook banners en naambordjes voor bedrijven ontwikkelen. Dat zijn verwante, maar net weer andere werkzaamheden, zodat we nieuwe mensen met net weer andere mogelijkheden ook een kans kunnen bieden.”