Plus Starren: Aandacht is het belangrijkst


Plus Starren is een supermarkt in Maastricht waar het de normaalste zaak is dat mensen uit de doelgroep meewerken. “We zijn een bedrijf dat daar uitermate geschikt voor is, het werk is goed af te bakenen,” geeft winkeleigenaar Pascal Starren aan.

Plus Starren is een winkel die midden in de samenleving staat en inclusief onderneemt. Het bedrijf wil een afspiegeling van de maatschappij zijn en ook de doelgroep een kans geven. Op het moment werken er twee mensen met een beperking in de winkel. Starren: “We streven naar drie of vier, het wordt alleen steeds lastiger kandidaten te vinden. De vijver wordt steeds kleiner en uit die vijver moet je wel de juiste kandidaat selecteren.” Als de winkel dadelijk groter wordt, weet Starren dat hij weer ruimte heeft voor nieuwe kandidaten.

Kandidaat vinden

Heeft hij een vacature, dan zet Starren deze eerst uit bij de doelgroep. “Je moet iemand wel nodig hebben, dus geen kunstmatige functies of taken creëren.” Daarnaast geeft Starren aan dat er ook bepaalde functies zijn, waar mensen uit de doelgroep minder geschikt voor zijn. In het sollicitatiegesprek is Starren op zoek naar een positieve uitstraling en een drive bij de kandidaten.

“We zoeken wel naar de kansen en mogelijkheden voor iedere werknemer, het is uiteindelijk maatwerk.”. De winkel is altijd op zoek naar een kandidaat om voor langere tijd in te kunnen zetten. Aan de hand van proefplaatsing beoordelen we of de kandidaat er past en het werk aan kan. “Proefplaatsing heb je echt hard nodig, voor de medewerker en het bedrijf.”

Als de kandidaten eenmaal voor langere tijd in het bedrijf zijn, worden het volwaardige medewerkers en op de langere termijn is het ook gemakkelijker. Het is belangrijk dat de kandidaat een beperkt takenpakket krijgt, dat bij die persoon past. “Maar ook deze mensen willen zich op langere termijn ontwikkelen, geef ze daarvoor de kans. Laat ze bijvoorbeeld wat nieuws proberen, maar neem dan iets anders even weg,” aldus Starren.

Interne jobcoaching

Na jarenlange externe jobcoaching gaat Plus Starren aan de slag met interne jobcoaching. De kandidaten hebben meer aandacht nodig op het vlak van werk, maar ook op persoonlijk vlak. “Wanneer kandidaten privé problemen hebben, merk je dat eerder op het werk dan bij iemand anders. Ze hebben een vertrouwenspersoon nodig in het bedrijf. Aandacht is het belangrijkste, de rest kunnen wij ze allemaal wel leren.”

Naast een vertrouwenspersoon is er ook voldoende begeleiding nodig op de werkvloer. De directe collega’s moeten goed op de hoogte zijn van de beperkingen van de kandidaat. Het vraagt veel van de collega’s en de organisatie. “Maar je krijgt ook veel terug. De kandidaten werken nauwkeurig, zijn klantgericht en het zijn heel trouwe medewerkers.”