Positieve flow bij DNZ On Tour Amsterdam


Op 18 november was DNZ On Tour Amsterdam bij de Rabobank in Hoofddorp. Petra Baks, werkzaam bij het ministerie van BZK, opende de middag met haar eigen verhaal. Petra kan niet lopen, maar wél zelfstandig skiën. Daarmee toont ze maar weer eens aan hoe belangrijk het is om in mogelijkheden te denken. “Ik stond naast iemand met dezelfde papieren altijd gelijk met 0-1 achter, want er was altijd wel een reden te bedenken om mij niet aan te nemen. Nu werk ik vijf jaar als beleidsmedewerker bij de Rijksoverheid en ben ik op mijn afdeling niet meer iemand die ‘anders’ is.”


Tijdens het onderdeel Cross The Line kregen we een mooi beeld van waar iedereen staat. Eén van de deelnemers twijfelde over het antwoord op de stelling ‘ik ervaar zelf een arbeidsbeperking’. “Ik ben aan één oor doof, maar dankzij bijvoorbeeld een schrijftolk kun je het voor jezelf goed werkbaar maken”, vertelde hij.

Op de vraag ‘hebben we binnen vijf jaar een inclusieve arbeidsmarkt?’ werd wisselend gereageerd. “Als iedereen z’n schouders eronder zet, kan het”, zei een werkgever. Een vertegenwoordiger van WSP Zaanstreek-Waterland was wat minder optimistisch. “Veel werkgevers zien nog te veel beren op de weg, ondanks dat we proberen ze te ontzorgen.” Een andere werkgever: “We moeten meer gaan proberen en meer samenwerken. In sommige regio’s gaat dat goed, maar niet overal. Voor ons zou het helpen als het een egaler proces zou zijn, zodat we inclusief beleid landelijk kunnen uitrollen.”

Tijdens de workshopronde werd er ingezoomd op verschilde inclusie-onderwerpen, zoals inkoopkracht en creatief selecteren. Ingeborg Zwolsman, één van de vast workshopbegeleiders tijdens onze tour, gaf een workshop over Open Hiring. Meer weten over dit interessante concept? Neem vooral eens een kijkje op deze website van Start Foundation en Greyston.