Promed : Je haalt enorm veel enthousiasme in huis


Promed

Bij Promed uit Zwolle kunnen bedrijven, scholen en zorginstellingen terecht voor audiovisuele ondersteuning. Het bedrijf van directeur/eigenaar Bert Smit verhuurt, verkoopt, installeert en onderhoudt de benodigde schermen, projectoren en geluidsinstallaties. Dat doet Promed met 11 vaste mensen, waaronder een medewerker met een arbeidsbeperking.

Smit is een man met een passie voor techniek en een hart voor mensen. Die beide elementen komen samen in de manier waarop hij leiding geeft aan zijn bedrijf, Promed. “Ik kom uit de automatisering en vind het geweldig om met technische apparatuur bezig te zijn, dat enthousiasme heerst sowieso bij ons op de werkvloer. Zeker ook dankzij onze medewerker met een beperking, hij brengt een enorme hoeveelheid energie en elan naar ons bedrijf.”

Deze medewerker kwam twee jaar geleden via een eigen sollicitatie bij Promed terecht. Hij had na een inzinking vier jaar thuisgezeten en keek zoveel tv dat hij volgens Smit alle afleveringen van Dr. Phil uit het hoofd kende. Na een proefperiode heeft hij inmiddels een vast contract verdiend. “Ik vond het heel goed dat hij zichzelf aan zijn haren uit de put probeerde te trekken. Daarom voelde ik me wel geroepen om hem een kans te geven. We mogen met zijn allen toch niet zomaar een hele groep mensen thuis laten zitten?”

Niet om een goed mens te zijn
Bij de ondernemersvereniging en in zijn directe omgeving komt Smit veel collega-ondernemers tegen die er tegenop zien om mensen met een beperking een kans te geven. “Er leven heel sterke beelden. Ondernemers zijn, ondanks de proeftijd, bang dat ze maar heel moeilijk van de kandidaat met een beperking af komen als die zich ziek zou melden. Ik probeer ze van het tegendeel te overtuigen. Niet om een goed mens te zijn, maar omdat het zin heeft. Het enthousiasme en de energie van deze doelgroep zijn een verrijking voor elk bedrijf.”

Tegelijkertijd weet Smit ook dat niet elke match tussen kandidaat en werkgever lukt. Hij heeft ook slechtere ervaringen met kandidaten van het UWV en de SW-bedrijven achter de rug. “Je moet wel eisen kunnen stellen aan je medewerkers, uiteindelijk ben je toch commercieel bezig. Dat lukt niet altijd, zo eerlijk moet je zijn. Maar ik probeer mijn collega’s in de regio er toch van te overtuigen dat je het moet blijven proberen. Niet omdat deze mensen zielig zijn of zo, maar omdat je er uiteindelijk veel baat bij kunt hebben.”

Gedeelde functies
Dan moet je als bedrijf natuurlijk wel geschikte functies aanbieden. Bij Promed werken veel medewerkers in tandems, zodat nieuwe medewerkers kunnen leren van ervaren collega’s. Maar Smit denkt verder dan zijn eigen bedrijf. Als bestuurslid van de ondernemingsvereniging is hij betrokken bij een project waarbij meerdere bedrijven op één bedrijventerrein samen een werkplek creëren voor een medewerker met een beperking.

Smit is trots op het project. “We zijn allerlei werkzaamheden aan het verzamelen die bij de bedrijven op het park over zijn, zodat we niemand van het werk gaan verdringen. Denk bijvoorbeeld aan opruimwerk of archiefklusjes. Als we met meerdere bedrijven bij elkaar komen, hebben we zeker genoeg taken om een volwaardige baan te creëren. Daarna hoop ik dat deze methode als een olievlek uitgerold kan worden in Zwolle en daarbuiten. Het werk is er, we moeten er alleen een beetje creatief naar kijken.”

Lees de partnerpagina van Promed.