Quickwins Nederland: “Jobcoaches houd ik buiten de deur”


quickwins_header

Deze week in de spotlight:
Wie: Marco Vlaskamp van Quickwins Nederland
Wat: Bijna alle medewerkers uit uitkeringssituatie gekomen
Waarom: “Loyale en gedreven mensen een kans bieden”
Hoe: Sociaal maar realistisch


Quickwins Nederland helpt zijn klanten inzicht te krijgen in het gedrag van consumenten. Dat is heel simpel uitgelegd wat het bedrijf van Marco Vlaskamp doet, maar de gebruikte techniek is allesbehalve simpel en die wordt ontwikkeld en beheerd door medewerkers die – voor ze bij Quickwins in dienst kwamen – in de WW of de Wajong zaten.

Toen Marco Vlaskamp zijn baan in de ICT verloor, nu een jaar of drie geleden, lagen de plannen om samen met een vriend een eigen onderneming te beginnen al klaar. Uiteindelijk viel de keuze op een bedrijf dat onderzoek doet naar het gedrag van shoppers, de klanten van retailorganisaties die gebruikmaken van de diensten van Vlaskamp en zijn medewerkers. “Sinds vorig jaar hebben we echt vaste voet aan de grond gekregen en een half jaar geleden heeft de Hamilton Bright Group een belang van 50% in ons bedrijf gekocht. Nu zijn we dus wel een begrip geworden.”

Volgens Vlaskamp is het geheim achter het succes van Quickwins Nederland de innovatieve manier van werken. “We kwamen van buiten de branche, dus konden we echt met andere ogen naar klantonderzoek en klantgedrag kijken. Dat werkt.”

De kans geven
Vlaskamp heeft op dit moment twintig mensen in dienst. Achttien daarvan zaten in een uitkeringssituatie voor ze bij hem in dienst kwamen. Om uit te leggen waarom hij zijn medewerkers uit deze doelgroep rekruteert, vertelt Vlaskamp zijn eigen verhaal. “Ik heb zelf geen opleiding afgemaakt en ben jong van school gegaan om te werken. Ik wilde carrière maken en dat kon ik alleen doen omdat andere mensen mij de kans geboden hebben. Dat wil ik nu dus ook doen voor anderen.”

Om bij Quickwins te werken, moeten kandidaten vooral gemotiveerd zijn. Vlaskamp kijkt tijdens de sollicitatie vooral naar de persoon die voor hem zit. “Ik wil weten hoe graag hij of zij die baan wil hebben. Als ik er een goed gevoel bij heb, volgt een proefplaatsing van maximaal zes maanden en, als het goed gaat, daarna een vast contract en dan heb ik er een gedreven en loyale medewerker bij.”

Eigenwijs
Uiteindelijk wil Vlaskamp doorgroeien naar een bedrijf met 40 medewerkers. Daar heeft hij naar eigen zeggen geen hulp van jobcoaches bij nodig. “Die houd ik buiten de deur. Ik ben misschien eigenwijs, maar ik kan zelf nog altijd het beste leiding geven aan mijn medewerkers. In mijn ervaring missen kandidaten vooral sociale en communicatieve vaardigheden. Die brengen we onze medewerkers stapje voor stapje bij door ze verantwoordelijkheden en persoonlijke aandacht te geven.”

Vlaskamp zorgt dat zijn medewerkers een prikkelarme omgeving hebben om hun werk te doen. “De eerste medewerkers hebben wat hierin de toon gezet, dus wat dat betreft zijn we goed uitgerust. Voor de rest zijn wij sociaal, maar realistisch: we willen groeien, we willen geld verdienen en de deur staat altijd open voor gemotiveerde mensen.”

Lees de partnerpagina van Quickwins Nederland.