RAAD VAN ADVIES


We willen dat ons netwerk blijft groeien en dat de beweging richting een inclusieve arbeidsmarkt zo groot en zo sterk mogelijk wordt. Daarom hebben we met veel zorg en aandacht een raad van advies samengesteld die ons hierin ondersteunt. Met trots kunnen we vertellen dat de volgende mensen ons met raad en daad bijstaan.

De raad van advies stelt zich graag aan je voor:

Mariëtte Hamer (voorzitter)

Sinds april 2022 ben ik Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Mijn rol is om het maatschappelijk debat over seksuele intimidatie en bewustwording verder te brengen en een cultuurverandering in gang te zetten; we moeten elkaar meer gaan aanspreken op ongewenst gedrag.

Wat hoop je vanuit jouw rol de werkgevers in ons netwerk mee te geven?
Zowel als Tweede Kamerlid en als voorzitter van de Sociaal Economische Raad streed ik tegen kansenongelijkheid, in het bijzonder op de arbeidsmarkt. Bij De Normaalste Zaak, het netwerk voor inclusieve werkgevers, komen de thema’s die ik belangrijk vind – emancipatie, diversiteit en inclusie – samen. Als voorzitter van de raad van advies hoop ik dat we werkgevers kunnen uitdagen om breed te kijken naar het thema diversiteit en structureel ánders te kijken naar werk, om de wendbaarheid en weerbaarheid van mensen te vergroten. De samenleving staat voor grote uitdagingen, we hebben ieder talent nodig.

Amar Bissumbhar

Mijn naam is Amar Bissumbhar en ik ben werkzaam als lead equity, diversity & inclusion bij Randstad Groep Nederland. Ik vervul deze rol vanuit mijn persoonlijke missie ‘iedereen doet mee!’ Dat betekent concreet dat ik me inzet om onze visie op ED&I te vertalen naar activiteiten voor iedereen die bij, met of voor ons werkt. Om zo een organisatie te zijn waar een ieder zich welkom voelt.

Wat hoop je vanuit jouw rol de werkgevers in ons netwerk mee te geven?
Met mijn ervaring in publiek-private samenwerkingsverbanden heb ik gezien welke obstakels er zijn om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen. Met mijn praktische kijk wil ik werkgevers enthousiasmeren om het grote thema diversiteit & inclusie juist klein te maken en een start te maken. Bewustwording is daar ook een groot onderdeel van, bijvoorbeeld op hoe inclusief wervings- en selectieprocessen zijn. 

Doekle Terpstra

Sinds 2017 ben ik voorzitter van Techniek Nederland, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Daarnaast ben ik lid van het dagelijks bestuur van VNO-NCW. Voor Techniek Nederland en dus ook voor mij als voorzitter staat de energietransitie hoog op de agenda. Om de klimaatdoelen te halen hebben we veel meer technische vakmensen met green skills nodig. Méér instroom in de techniek is daarom onze topprioriteit. De technieksector is net als de zorg en het onderwijs een vitale sector. Dat betekent dat we samen met de overheid alles op alles moeten zetten om jongeren te interesseren voor een carrière in de techniek.

Wat hoop je vanuit jouw rol de werkgevers in ons netwerk mee te geven?
Gelukkig zijn er steeds meer ondernemers die inzien dat iedereen op de arbeidsmarkt moet kunnen meedoen. Maar er is nog meer mogelijk én nodig. Die boodschap ga ik uitdragen. Bedrijven met een gevarieerde groep werknemers presteren aantoonbaar beter. Bovendien vormt zo’n onderneming een betere afspiegeling van de samenleving en dat maakt je als werkgever nóg aantrekkelijker. Iedereen wil een zinvolle bijdrage leveren aan onze maatschappij. En waar kan dat beter dan in de techniek, waar je bijvoorbeeld helpt om de energietransitie te realiseren? Er zijn volop kansen voor een mooie carrière in de techniek voor bijvoorbeeld vrouwen, statushouders en voor arbeidsgehandicapten. Iedereen kan meedoen in de techniek!

Hanni Wongsosumarto

Mijn persoonlijke missie is dat iedereen er mag zijn zoals die is, met al je hebben en houwen. Waar je ook bent; thuis, bij je vrienden en op het werk. Hoe graag we misschien denken dat dit het geval is in onze samenleving, is dat zeker niet altijd zo. We hebben elkaar echt nodig om die veilige omgeving te blijven creëren voor iedereen. Als Nederlander met een migratie- en vluchtelingachtergrond heb ik zowel op persoonlijk als professioneel vlak ervaren wat de impact is van in- en uitsluiting. Dit zal voor mij een grote drijfveer blijven om te werken aan inclusie en gelijkwaardigheid.

Wat hoop je vanuit jouw rol de werkgevers in ons netwerk mee te geven?
Dat doe ik momenteel vanuit mijn rol als projectmanager Diversiteit & Inclusie bij ISS Facility Services Nederland. Hiervoor heb ik jarenlang mogen samenwerken met mensen met een vluchtelingenachtergrond en bijgedragen aan hun integratie op de Nederlandse arbeidsmarkt. Ik houd ervan zaken van verschillende kanten te bekijken en de diepere lagen te vinden in onze gesprekken binnen dit thema. Werken aan diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid vraagt van ons om continu te reflecteren. Open staan voor een ander perspectief is niet altijd makkelijk. Niemand is perfect, geen enkele organisatie is perfect, maar samen weten en kunnen we altijd meer. Daarom is het van belang dat we zaken kunnen benoemen en soms samen het ongemak kunnen dragen. Juist wanneer we het gevoel hebben dat iets lastig of ingewikkeld is, laten we dan ons best doen om het niet uit de weg te gaan en gezamenlijk oplossingen te vinden. Vanuit deze overtuiging, gecombineerd met mijn ervaring ‘in het veld’, hoop ik De Normaalste Zaak en de werkgevers bij te staan in deze reflectie en op deze reis.

Judith Duveen

Mijn naam is Judith Duveen, algemeen directeur bij UWV Werkbedrijf. Bij UWV zet ik me in voor een toegankelijke en inclusieve arbeidsmarkt. Werk vervult namelijk een essentiële rol in een mensenleven. Werk geeft vervulling, zekerheid, rust, je leert, het geeft kansen en draagt bij aan de ambities die we als maatschappij willen vervullen. Bij UWV werken we elke dag aan het begeleiden van mensen naar en op de arbeidsmarkt. De samenwerking met onder andere werkgevers is hierin cruciaal. Samen maken we het verschil. 

Wat hoop je vanuit jouw rol de werkgevers in ons netwerk mee te geven?
UWV houdt zich onder andere bezig met het aan het werk helpen of het re-integreren van mensen op de arbeidsmarkt. Belangrijk hierbij is dat zowel alle werkzoekenden als werkgevers bij UWV terecht kunnen met vragen over werken en duurzaam ontwikkelen. Ik vind het belangrijk dat werkgevers UWV beter weten te vinden, want UWV biedt naast wettelijke ondersteuning, ook (arbeidsjuridisch-)advies, inzicht in de arbeidsmarkt én hulp bij het vinden van geschikt personeel. Dit doen we natuurlijk niet alleen. Zo ontsluiten we door het regionaal werkcentrum de dienstverlening van partners in de regio op de arbeidsmarkt. De match voor werkzoekenden wordt alleen gemaakt als werkgevers die mogelijkheid kunnen en willen geven. Daar moeten we samen elke dag aan werken. 

Petra Baks

Leuk om mijzelf voor te stellen! Ik ben Petra Baks, woon in Gouda en ben werkzaam binnen de Rijksoverheid. Als beleidsmedewerker bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hou ik mij bezig met arbeidsmarkt-thema’s. Nu werk ik aan de onderwerpen 55-plussers op de arbeidsmarkt en dienstverlening WW. Voorheen heb ik aan de banenafspraak gewerkt. De arbeidsmarkt is niet voor iedereen goed bereikbaar. Dat heb ik ook zelf ondervonden vanwege mijn spierziekte. In mijn vrije tijd train ik voor de HandbikeBattle 2024, bezoek ik graag een theater en ben ik auteur van het boek Leven met Lef. 

Wat hoop je vanuit jouw rol de werkgevers in ons netwerk mee te geven?
Er worden al toffe inclusieve stappen gezet bij verschillende werkgevers. Advies geef ik graag door werknemers met elkaar te verbinden. Dan kunnen zij elkaar helpen met de vragen die zij hebben. Ook denk ik graag mee in verschillende vraagstukken. Tegen welke onderwerpen lopen werkgevers aan, hoe kunnen we deze inzichtelijk krijgen? Er zijn mooie initiatieven voor verschillende doelgroepen, maar hoe zorgen we voor schaalvergroting? Hoe krijgen we echte verbinding tussen verschillende sectoren van de grond? Door onze kwetsbaarheden te tonen, vinden we versterking en verrijking. Voor jezelf, jouw bedrijf en uiteindelijk voor de gehele arbeidsmarkt.

Tamara van Ark

Mijn naam is Tamara van Ark. Na een aantal jaren in de lokale en landelijke politiek en op de departementen SZW en VWS ben ik tegenwoordig actief als voorzitter van branchevereniging Schoonmakend Nederland, lid van de staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050. Ook heb ik een aantal toezichthoudende functies onder andere in de GGZ, in de private uitvoering van de Sociale Zekerheid en Het Oranje Fonds. Wat me vooral bezighoudt is hoe we meer kunnen kijken naar wat er wél kan, in plaats van wat er niet kan. Zeker op de arbeidsmarkt. Dat kan alleen als je het samen doet!

Wat hoop je vanuit jouw rol de werkgevers in ons netwerk mee te geven?
Wat ik aan werkgevers hoop te kunnen bieden in de adviesraad van De Normaalste Zaak is kennis en ervaringen uit twee werelden: de wereld van de beleidsmakers en de politiek, en de maatschappelijke kant, waar al zoveel mooie voorbeelden en ervaringen zijn van hoe je kunt werken aan meer werk voor iedereen, ook als dat niet vanzelf gaat. Hier een brug tussen slaan lijkt me een geweldige opdracht.

Thomas Pruijsen

Ik ben Thomas Pruijsen en werk bij MIND, de belangenbehartiger voor mensen met psychische problematiek. Ik doe dat op het thema Arbeid, waarbij ik zelf weet dat betaald werken het allerbelangrijkste is voor mijn herstel. Ik merk dat er vaak stigma is op mensen met psychische problematiek en werkgevers terughoudend zijn om mensen met psychische problematiek in dienst te nemen. Ik probeer door middel van workshops en lobby – samen met ervaringsdeskundigen – dat met anders kijken en anders doen er veel meer mogelijk is en dat juist ook deze doelgroep de oplossing kan zijn voor de krapte op de arbeidsmarkt! 

Wat hoop je vanuit jouw rol de werkgevers in ons netwerk mee te geven?
Natuurlijk is een systeem met goede ondersteuning belangrijk. En dat het niet veel extra middelen kost om iemand in dienst te nemen. Toch kan het inclusiever maken van je organisatie ook ongelofelijk veel opleveren. Nieuwe inzichten, maatschappelijke relevantie en met mensen die je bijsturen in blinde vlekken. 30 jaar geleden konden we ons niet voorstellen dat groen beleid voeren nu zo belangrijk zou zijn. Die beweging is ook gaande rondom inclusief ondernemen. Doe met ons mee, bied je organisatie en mensen die nu nog langs de kant staan een gouden kans en zie hoe je hier zelf ook onwijs van profiteert!

Tina van Wouw

Ik heb 22 jaar ervaring binnen het (speciaal) onderwijs als docent en projectleider. Hiernaast doe ik onderzoek aan de UvA naar de helpende en belemmerende factoren in de samenwerking tussen mensen, rondom jongeren met ‘multiproblematiek’. Vanuit mijn eigen achtergrond ben ik intrinsiek gemotiveerd om dingen te verbeteren voor jongeren die het thuis minder getroffen hebben. De rode draad in mijn carrière is dat ik mij inzet voor mensen die om uiteenlopende redenen in eerste instantie niet overal aansluiting vinden.

Wat hoop je vanuit jouw rol de werkgevers in ons netwerk mee te geven?
Ik geloof dat goed beleid start bij de ontmoeting tussen mensen, in het echte leven. Met het kennen en ervaren van de echte verhalen van mensen met een diversiteit aan kleur, geaardheid en achtergrond. Ontmoetingen waar gesproken wordt over waarden en over wat goed werkgeverschap is. Gesprekken die verder gaan dan rollen, argumenten en belangen. Want nu blijven we steken in wie wat fout doet met oplossingen die vooral bij de ander liggen. Ik wil graag meer met elkaar in gesprek raken, verbindingen maken en op deze manier bijdragen aan het creëren van hoop met nieuwe feiten.