RAI Amsterdam: Mensen kunnen veel meer dan je denkt


RAI-spotlight2

In oktober startte RAI Amsterdam met een speciaal project om 10 Wajongers de kans te geven werkervaring op te doen en tegelijkertijd een opleiding te volgen. Vooral dat laatste sprak HR-manager Aimée Oudejans erg aan: “Wij zijn een lerende organisatie, dus het bieden van leer-/werkplekken past bij onze cultuur.

De RAI is niet alleen één van de bekendste congres- en evenementenlocaties van het land, het is ook werkgever van 420 medewerkers. Bij grote evenementen komt daar nog eens een vergelijkbaar aantal flexmedewerkers bij. “Binnen de RAI is er een enorme verscheidenheid aan functies, werkelijk alles wat met de planning, organisatie en uitvoering van evenementen te maken heeft. Je kunt dus letterlijk zeggen dat er bij ons voor elk wat wils is.”

Meer mogelijk dan gedacht

Oudejans kwam via een taskforce van UWV Amsterdam op het idee om speciaal voor deze doelgroep een pilot op te zetten. “UWV heeft eerst een aantal afdelingen bij ons gescreend om te kijken waar mogelijke functies zaten. En er bleek veel meer mogelijk dan gedacht. Daarna hebben we het ROC gevraagd om een speciaal opleidingstraject op te zetten, op mbo-niveau 1 als medewerker hospitality & dienstverlening.”

Dienstverlening is volgens Oudejans echt een kerncompetentie van alle RAI-medewerkers. “We willen een bedrijf zijn dat onze klanten volledig ontzorgt. Eigenlijk in elke functie kom je hier in contact met de klant. Dat moet je kunnen en dat moet je leuk vinden. In eerste instantie leek me juist dit aspect moeilijk voor de Wajongers, maar het tegendeel lijkt eigenlijk het geval te zijn.”

Bij de RAI worden de Wajongers inhoudelijk begeleid door werkbegeleiders en is er ook een jobcoach actief. “Ik wilde per se dat we met 1 jobcoach te maken zouden krijgen en niet dat elke kandidaat een eigen coach zou hebben. Dat is gelukt en dat werkt hartstikke goed.”

Geen mooie praatjes

Dat betekent niet dat alle 10 kandidaten nog in het traject zitten. 3 kandidaten vielen af.” UWV had ons geen mooie praatjes verkocht, dus we wisten dat het werken met deze doelgroep ook intensief zou zijn. Ik heb gehoord dat 7 van de 10 een mooie ‘score’ is, maar het was natuurlijk wel jammer dat die 3 jongeren door externe, medische factoren het traject niet af konden maken.”

De 7 overblijvers worden door de medewerkers van de RAI enthousiast ondersteund. Iedereen is volgens Oudejans wel bereid om de helpende hand toe te steken. “Ik moet onze mensen soms zelfs een beetje afremmen, want de Wajongers moeten natuurlijk veel zelf doen en leren. Maar het enthousiasme bij de kandidaten en de andere werknemers is natuurlijk superleuk om te zien.”

Als de leerlingen geslaagd zijn voor dit opleidingsjaar, bekijkt de RAI of de kandidaten geplaatst kunnen worden in de eigen vaste flexpool of bij een werkgever elders in de stad. “We kennen gelukkig veel hotels en andere horecagelegenheden die vast wel een plekje hebben voor een gemotiveerde, opgeleide leerling.”

Lees ook het artikel:
Wethouder Vliegenthart overhandigt RAI-Wajongers contract.