Rent a Plant: We moeten ons niet omdraaien en doen alsof het probleem niet bestaat


Rent-a-Plant2

Interieurbeplantingsbedrijf, het is niet alleen een mooi scrabblewoord, maar ook de manier waarop Johan Reuvers zelf uitlegt wat Rent a Plant precies doet. Bedrijven en instellingen kunnen bij Rent a Plant de plaatsing en verzorging van hun binnenbeplanting bestellen.

Bij elke klant komen adviseurs van Rent a Plant op locatie bekijken welke beplanting het beste zou zijn. “Het is een samenspel van ruimte, licht en de gewenste uitstraling van het bedrijf. Soms creëer je met één plant een veel groter effect dan met een uitgebreid groenassortiment. Wij bieden dus elke keer een advies op maat en plaatsen vervolgend de beplanting. Klanten kunnen dan een verzorgingsabonnement bij ons boeken.”

Prettiger in groene omgeving

Volgens Reuvers zijn bloemen en planten niet alleen maar leuk als decoratief element. Optimaal gebruik van groen zorgt volgens hem voor een gezonder en productiever werkklimaat. “Dat blijkt uit meerdere onderzoeken en heeft te maken met het zuurstofgehalte, de luchtvochtigheid en heeft ook een psychische kant: veel mensen voelen zich prettiger in een groene omgeving.”

Het landelijk opererende Rent a Plant bestaat nu al 16 jaar en er werken 15 mensen. Alle medewerkers zijn intern opgeleid, want er is er geen studie die aansluit op het werkveld. Circa tweederde van de medewerkers houdt zich bezig met het verzorgen en plaatsen van de beplanting bij de klanten. “Dat is zeg maar de buitendienst, die zijn de hele dag op locatie aan het werk om er voor te zorgen dat de planten er netjes bij staan en goed verzorgd worden.”

Als adviseur heeft Rent a Plant een jaar geleden een medewerker aangenomen die langdurig in de WW had gezeten, en twee van de verzorgingsmedewerkers komen van de sociale werkplaats. Ze vervullen een volledige baan en doen hun werk volgens Reuvers erg goed. “De productiviteit is misschien ietsje lager, maar over de kwaliteit ben ik buitengewoon tevreden.”

Geen eilandje

Rent a Plant biedt deze mensen een kans op werk vanuit de visie dat geen enkel bedrijf een eilandje in de samenleving is. “We kunnen ons niet omdraaien en doen alsof er in Nederland geen problemen bestaan, alsof er geen mensen zijn die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Voor mij hoort het bij maatschappelijk verantwoord ondernemen om ook mensen uit de zwakkere groepen van de maatschappij de kans op duurzaam werk te bieden.”

Dat duurzame aspect komt volgens Reuvers wel in gevaar door de bestaande regelgeving en de eisen die soms op het gebied van social return worden gesteld. “Het SW-bedrijf mag mensen nog maar 23 maanden in dienst hebben en sommige gemeenten zijn bij aanbestedingen alleen maar geïnteresseerd in het tijdelijk legen van hun kaartenbakken. Zo werkt het niet. Dan ben je mensen en geld alleen maar aan het rondpompen, terwijl het juist een doelgroep is die behoefte heeft aan continuïteit van de werkplek. Als je dat kunt bieden, heeft elke werkgever er prima medewerkers aan!”

Deel dit bericht