Robidus is een dienstverlener op het gebied van sociale zekerheid. Het bedrijf adviseert klanten – en helpt bij de uitvoering – op het brede gebied van personeelsbeleid. Senior adviseur Diana Loen ondersteunt klanten bij het uitvoeren van de Participatiewet. “De doelstellingen zijn goed, maar waarom niet gewoon voor één doelgroep?”
Robidus werkt volgens Loen vanuit de visie dat het arbeidsperspectief van mensen centraal staat. Dat betekent dat zowel werkgevers als werknemers zich voor dat perspectief in moeten spannen. “Werkgevers en werknemers moeten allebei aantrekkelijk voor de arbeidsmarkt willen zijn en blijven!”
Het idee achter de dienstverlening van Robidus is dat bedrijven grip kunnen krijgen op de kosten van personeel. Om bedrijven te ondersteunen, adviseert het bijvoorbeeld over verzuimpreventie en arbeidsgeschiktheidsvraagstukken, maar ook over de mogelijkheden om subsidies aan te vragen. “We spelen in op de wensen van de klant. Daarom adviseren we, maar bieden we ook uitvoerende diensten aan en ontwikkelen bijvoorbeeld daarnaast eigen software om de geldstromen rond het personeel in kaart te brengen.”
Participatiewet
Omdat Loen en haar collega’s merkten dat er bij de klanten van Robidus steeds meer vragen leefden rond de Participatiewet, voorziet het bedrijf sinds dit jaar bedrijven ook op dit vlak van advies. “Tijdens de opstartfase van deze dienstverlening, ben ik eerst in de regelgeving gedoken. Je moet wel de achtergronden snappen als je klanten goed wilt adviseren.”
Als volgende stap ging Loen in gesprek met de spelers die actief zijn in dit domein, zo zette ze contacten op met instellingen als PSO, het Locus-netwerk, gemeenten en UWV. “Wij nemen onze klanten werk uit handen, daarom is het van groot belang om altijd de juiste aanspreekpartners te hebben. Samen met Locus organiseerden wij eind september ook 2 bijeenkomsten over de Participatiewet. Dat doen we om werkgevers te informeren over alle (on)mogelijkheden.”
Als kenner heeft Loen een afgewogen oordeel over de Participatiewet. Ze noemt het eigenlijk een positief en goed initiatief, vooral omdat ze het goed vindt dat er op deze wijze aandacht komt voor de arbeidskansen van mensen met een beperking. “Maar als ik een kanttekening mag plaatsen: er zijn zoveel doelgroepen, die van de Participatiewet is bijvoorbeeld anders dan die van de banenafspraak. Dan zien werkgevers door de bomen het bos niet meer. Die willen gewoon de beste voor de baan en niet al te lang na hoeven denken over de regeling waar iemand onder valt.”
Robidus als werkgever
Robidus geeft niet alleen advies over de uitvoering van de Participatiewet, maar is zelf natuurlijk ook een werkgever. “Wij hebben op dit moment één collega met een Wajong-status. Dat is echt een bewijs voor de stelling dat je door het stigma van arbeidsbeperking heen moet kijken, want ze doet het gewoon super.”
Daarnaast bekijkt Robidus, samen met Locus, of het mogelijk is om de zelf ontwikkelde software te laten testen door een bedrijf dat speciaal is opgezet om IT’ers met autisme aan het werk te helpen. “Het testen van software is de specialiteit van dat bedrijf, dus als we dat werk via hun zouden kunnen laten doen, dan zou dat een mooie manier zijn om mensen met een beperking aan het werk te helpen.”