Sathin: Monsterlijk goed in stalen


Ben Verhoeff (44) is een enthousiaste ondernemer die het bedrijf in 2002 startte. Hij kent het klappen van de zweep, want voordat hij Sathin begon, werkte hij zelf drie jaar lang als stalenmaker. Ook kocht hij meer dan tien jaar voor een groothandel stalen in.

Gunstige tijd
De huidige kille economische wind is een aangename tropische bries voor Sathin. Woninginrichters en bouwmarkten voelen er niks voor om rolgordijnen of zonwering in álle maten en in álle kleuren op voorraad in de winkel te hebben. Veel te kostbaar. Een compacte, actuele stalenpresentatie is een economisch veel aantrekkelijker alternatief. Bovendien beslissen winkelbedrijven in deze onzekere tijden pas op het allerlaatste moment over hun collecties, en ook dat speelt Sathin in de kaart. Tijd om nog stalen in Polen of Tsjechië te laten maken, is er niet, en Nieuwkuijk ligt om de hoek.

Aantrekkelijk
Ben wil nú dus uitbreiden. Daarvoor had hij € 120.000,- krediet nodig om enkele stans- en snijmachines te kopen. Helaas gaf de bank niet thuis. Op de lokale tv zag Ben iets over het Baanbreker Krediet van Start Foundation, en hij aarzelde geen moment. Eén van de strikte voorwaarden voor zo’n lening – mensen met een SW-indicatie tewerkstellen – is bij Sathin een vanzelfsprekendheid. Ben: “Van het begin af aan hebben wij personeel via een SW-bedrijf betrokken. Ze leveren de mensen die wij nodig hebben, en als het een enkele keer niet past, sturen ze een ander. Bovendien zijn het gemotiveerde werkers. Voor ons is het kostenplaatje aantrekkelijk en ook het sociale aspect telt mee. Daar waar het kan, komen ze bij ons op de loonlijst via Begeleid Werken. De deal met Start Foundation past in dit plaatje. Die bracht geld in en betrokkenheid. Precies wat ik van een maatschappelijk investeerder verwacht.”

Als na de zomer de nieuwe machines gaan draaien, dan betekent dat uitbreiding met drie tot misschien wel vijf werkplekken. De twee SW-bedrijven waarvan Sathin z’n medewerkers betrekt (WML in Waalwijk en de Weener Groep in ‘s-Hertogenbosch), kunnen maar beter in de buurt van de telefoon blijven.