Saxion Hogeschool: Diversiteit is voor ons een belangrijk issue


Bij werknemers van een hogeschool denken we natuurlijk vooral aan docenten en onderzoekers. Maar het vraagt een hele organisatie om 12 academies op 3 locaties met 25.000 studenten en circa 1.500 docenten goed te laten draaien. Daar kan Saxion Hogeschool dan ook zeker de hulp van mensen uit de doelgroep bij gebruiken.

Adviseur HR Anton Dijkstra is de man die bij Saxion verantwoordelijk is voor de diversiteitsaanpak. Dat gaat verder dan alleen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Als school wil je een afspiegeling van de samenleving zijn. Dat is goed voor de kwaliteit van het onderwijs, voor de sfeer op school en voor de leerervaring van de studenten. Dus is het bij ons echt een issue om te komen tot een betere verdeling tussen mannen, vrouwen, leeftijden en etnische achtergronden.”

Uitdagende opdracht

Omdat in de CAO is vastgelegd hoeveel banen de Nederlandse hogescholen de komende jaren moeten creëren voor mensen met een arbeidsbeperking, weet Dijkstra al precies waar Saxion aan toe is. “Wij hebben de taak om in 2024 50 banen van 25,5 uur te hebben gecreëerd. Daar staan we helemaal achter, maar het is wel een uitdagende opdracht.”

De focus van de hogeschool ligt immers op onderwijs en onderzoek. In zulke functies werken dan ook veruit de meeste medewerkers. Met het Werkplein Twente deed Saxion een eerste onderzoek naar functiecreatie bij de ondersteunende staf. “Daar kwamen best een aantal interessante opties uit. Zo hebben we nu een keurmeester elektriciteit en een gastheer die de lokalen netjes houdt. Dat zijn nuttige functies die prima op deze manier kunnen worden vervuld.”

Nieuwe concepten

Maar Dijkstra betwijfelt of via jobcarving voldoende werkplekken kunnen worden gevonden. En omdat taken als schoonmaak en catering zijn uitbesteed, is hij nu op zoek naar nieuwe concepten. “We zullen daar heel goed over na moeten denken. Ik hoop ook inspiratie op te doen bij de 99vanTwente en andere partners van De Normaalste Zaak. Ik ben heel benieuwd welke antwoorden andere organisaties hebben gevonden.”

Dijkstra is ook geïnteresseerd in de mogelijkheid om samen met een aantal andere werkgevers binnen de 99vanTwente een groepje mensen uit de doelgroep in dienst te nemen. “Ik denk dat we er alles aan moeten doen om uitval te voorkomen. En samen werkgever zijn, op wat voor praktische manier dan ook, kan een aardige optie zijn.”