SBI Formaat: “Er is in Nederland te weinig ruimte om te experimenteren”


SBI-Zonheuvel-29

Trainings- en adviesbureau SBI Formaat coacht bedrijven op het gebied van arbeidsverhoudingen en heeft daarnaast een eigen congrescentrum, Zonheuvel, waar SW’ers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Directeur Jaap Jongejan: “Ik geloof in vaste contracten met flexibele afspraken”.

Jaap Jongejan is een man met een missie: het verbeteren van de arbeidsverhoudingen in Nederland. Met zijn trainings- en adviesbureau SBI Formaat voorziet hij bedrijven van advies. “We moeten op een andere manier gaan denken over de omgang met medewerkers; organisaties en bedrijven zijn veel effectiever als de medewerkers echt meedenken en meedoen.”

Waarde van werk
Ook over de positie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt heeft Jongejan een eigen mening. “De discussie moet gaan over de waarde van werk. We vinden het allemaal maar normaal dat er ik weet niet hoeveel mensen aan de kant blijven staan met 0% productiviteit en uiteraard wel een uitkering. Terwijl er in Nederland meer dan genoeg werk is, als je het maar wilt zien. Denk aan de situatie in de gezondheidszorg, daar zouden talloze mensen heel nuttig werk kunnen doen, we noemen werk alleen maar werk als het economisch bijdraagt, dat zal in de toekomst niet meer houdbaar zijn.”

Volgens Jongejan is het zonder meer mogelijk – en wenselijk – om iedereen die wil werken aan een baan te helpen. “Maar er is te weinig ruimte om te experimenteren in Nederland. Als we nu eens zouden zeggen: die premies die werkgevers betalen, schrappen we als ze dat geld gebruiken om mensen aan te nemen. Of: waarom kunnen niet meerdere bedrijven samen één persoon aannemen als ze allemaal maar af en toe iemand nodig hebben? Met zulke oplossingen zouden we al een heel eind komen.”

SBI tn_DSC_0786Practice what you preach
Omdat Jongejan niet alleen met goede ideeën en adviezen aan de zijlijn wilde blijven staan, runt hij met SBI Formaat ook een hotel- en congrescentrum. “Practice what you preach, natuurlijk. Dus daar hebben we de afgelopen jaren veel meer vaste mensen aangenomen en werken we samen met de sociale werkplaats om ook mensen met een beperking aan de gang te helpen. Bij Zonheuvel zie ik ook: er is zoveel werk, er zijn zoveel activiteiten die gedaan moeten worden. Alles bij elkaar, bieden we met SBI Formaat/Zonheuvel werk aan zo’n 150 mensen.”

Jongejan gelooft in oprechte verbindingen en in investeren in arbeidsverhoudingen, omdat hij wil dat zijn medewerkers zich echt betrokken voelen bij het bedrijf. “Goed werkgeverschap is samenwerken, samen zorgen dat iedereen zich thuis voelt en trots is op het bedrijf. Dat zorgt voor een enorme betrokkenheid en daarmee voor loyale medewerkers.”