Scania: “De capaciteiten van mensen komen altijd bovendrijven”


Scania Logistics Netherlands is een zelfstandig onderdeel van het bekende Scania-concern. SLN is een jong bedrijfsonderdeel, het bestaat pas twee jaar en heeft ongeveer 310 mensen in dienst. Marco de Boer is Head Human Resources: “Wij werken met diensten van minimaal 4 uur, zodat we voor verschillende doelgroepen een aantrekkelijke werkgever zijn.”

Scania Logistics Netherlands, gevestigd in Zwolle, is een puur logistiek bedrijf. In opdracht van Scania verricht het alle denkbare logistieke taken binnen het concern, voornamelijk warehousing en transport. “Omdat we niet alleen deze taken verrichten, maar ook nog een logistiek kenniscentrum zijn – hier volgen we de laatste logistieke ontwikkelingen – hebben we zowel hoger- als lagergeschoold werk te bieden.”

Grillig
Het aanbod van het werk, de ene week veel en de andere week minder, vraagt volgens De Boer een meeademend personeelsbestand. “Daarom hebben we de werkdag opgeknipt in 4 blokken van 4 uur. De huidige sollicitant is niet meer die van 10 jaar geleden, de mensen zoeken tegenwoordig steeds meer flexibiliteit om hun eigen leven in te richten. Op deze manier spelen wij dus in op de toekomst van de arbeidsmarkt.”

De opdeling in korte blokken maakt werken bij SNL volgens De Boer niet alleen ideaal voor zzp’ers, studenten en huisvrouwen, maar ook als instapbaan voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of een arbeidsbeperking. Bij SLN is het immers mogelijk om te beginnen met een paar uur per week en dat, zo leert de ervaring volgens De Boer, is heel goed voor mensen die lang uit het arbeidsproces zijn geweest. “Wij bieden ze een opstapje en dat is precies wat veel mensen nodig hebben.”

Capaciteiten
Met opstapje doelt De Boer niet alleen op het aantal werkuren, maar ook op de opleidingsmogelijkheden binnen het bedrijf. “We zijn een jong bedrijf, mensen hebben bij ons alle mogelijkheden zichzelf te ontplooien. En we bieden allerlei opleidingsmogelijkheden, zodat mensen startkwalificaties kunnen verwerven en zo een betere positie op de arbeidsmarkt krijgen. Bij ons komen de capaciteiten van mensen altijd bovendrijven.”

Dat komt volgens De Boer ook omdat SLN een familiair bedrijf is, waarbij alle nieuwe medewerkers in een team worden opgenomen. “We halen niet in één keer 10 nieuwe mensen binnen. We doen dit gedoseerd, nieuwelingen krijgen de tijd om te wennen. Zo krijgen mensen vanzelf weer het gevoel mee te tellen en hebben wij gemotiveerde werknemers gewonnen.”

 

Deel dit bericht