Scauting Coaching en Detachering: Ook mensen met autisme verdienen een eerlijke kans


Scauting

Nee, het is geen typefout. Scauting Coaching en Detachering is een samentrekking van de woorden scouten en autisme. Dat is namelijk precies wat Scauting Coaching en Detachering doet: de talenten van mensen met autisme opsporen en ze vervolgens binnen of buiten de eigen organisatie aan het werk helpen.

Scauting Coaching en Detachering is opgezet door Wolter Piek en André Oostenveld. Bij de opzet van de organisatie hebben ze gebruikgemaakt van een raad van advies, bestaande uit een aantal mensen met autisme. “Als je vindt dat mensen met autisme talenten hebben, moet je ze ook benutten en dat doen wij bij Scauting”, zegt Andries Metselaar, de multifunctionele voortrekker van de organisatie.

Brug tussen doelgroep en arbeidsmarkt

Scauting Coaching en Detachering is ontstaan vanuit de organisatie Scauting, deze organisatie houdt zich bezig met de dagelijkse begeleiding van mensen met autisme in de thuissituatie. Daarbij werd het de oprichters duidelijk dat er een brug moest komen tussen deze doelgroep en de arbeidsmarkt. “Zo is zes maanden geleden Scauting Coaching en Detachering ontstaan.” Binnen deze organisatie werken mensen met en mensen zonder autisme samen.”

Scauting coacht mensen in de thuissituatie en helpt onder andere bij het aanbrengen van structuur, administratie en het opbouwen van sociale contacten. In de werksituatie worden zowel de medewerker met autisme als de collega’s ondersteund. “Voor collega’s is het belangrijk te weten welk gedrag de collega met autisme kan laten zien. Is iemand bijvoorbeeld overprikkeld en groet je niet, dan weet je dat het niets met jou te maken heeft maar met het autisme.”

Een andere belangrijke taak van Scauting is het informeren van potentiële werkgevers over de talenten van mensen met autisme. “Wij willen aantonen dat mensen met autisme meerwaarde voor het bedrijf kunnen hebben. Gelukkig hebben we al een aantal bedrijven bereid gevonden om de talenten van mensen met autisme in te zetten.”

Leer-/werktraject

Op het gebied van ICT biedt Scauting een leer-/werktraject aan. Na een periode waarin wordt onderzocht welke richting geschikt is, wordt er een op maat gemaakt leertraject aangeboden. “Onze insteek is dat mensen die zo’n traject starten na 9 tot 12 maanden in staat zijn om voor een opdrachtgever werkzaamheden te verrichten. Tijdens dit traject worden er ook werknemersvaardigheden getraind.”

“Onze talenten hebben oog voor detail, zijn goed in repetitieve werkzaamheden, zijn loyaal en werken hard,” zegt Metselaar. “Elke organisatie heeft werkzaamheden waarbij deze talenten van pas komen, denk aan digitalisering en archivering. Daarnaast hebben wij mensen die uitstekende animaties kunnen maken, kunnen programmeren, websites en apps bouwen.”

De toekomst van het net opgerichte Scauting Coaching en Detachering ziet er zonnig uit. Dankzij een nieuwe opdracht kan de organisatie binnenkort circa vijf mensen een half jaar lang een baan aanbieden. “Dat is geweldig nieuws, want de werkervaring die deze mensen op kunnen doen, is voor hun verdere loopbaan van onschatbare waarde! De komende jaren gaan we knallen om er voor te zorgen dat we zoveel mogelijk mensen met autisme een eerlijke kans kunnen bieden!”

Deel dit bericht