Selecta: Daar waar we vacatures hebben, kijken we wat kan


Selecta Nederland maakt deel uit van de internationale Selecta-groep. Het bedrijf plaatst en onderhoudt de automaten waar honderdduizenden Nederlanders dagelijks hun frisdrank, snacks en natuurlijk ook kopjes koffie of thee uit halen.

Reint Dragt is HR-Director van Selecta Nederland en hij kent als geen ander de waarde van goede koffie. “Wij willen de nummer 1 in koffiebeleving zijn. Niet alleen omdat het past bij de tijdgeest waarin de kwaliteit van de koffie steeds belangrijker wordt, maar ook omdat de koffieautomaat – juist in een tijd van flexibele werkplekken – een steeds belangrijkere rol speelt als ontmoetingsplek en sociaal bindmiddel binnen een organisatie. Goede koffie verbindt medewerkers en verhoogt de medewerkerstevredenheid.”

Het landelijk opererende Selecta plaatst en verzorgt de automaten onder andere bij bedrijven, bij zorg- en onderwijsinstellingen en pompstations. In totaal werken er circa 200 mensen, waarvan een groot deel als serviceoperator, de medewerkers die zorgen voor het reinigen en vullen van de automaten, en servicemonteurs, die de machines onderhouden en storingen verhelpen. “Van deze medewerkers wordt een heel sociale houding gevraagd, wij noemen dat gastheerschap. Ze zijn voor ons het eerste aanspreekpunt voor de klant, dus behalve dat ze hun taken goed moeten vervullen, is het ook belangrijk dat ze op een prettige en open manier omgaan met klanten.”

Gespecialiseerde re-integratiebureaus

Vacatures zet Selecta onder meer uit bij gespecialiseerde re-integratiebureaus om ook mensen met een arbeidsbeperking te bereiken. Duurzaam ondernemend, bewust omgaan met mensen en middelen, is één van de kernwaarden van het bedrijf. “Het past dus goed in ons profiel om kansen te bieden aan mensen uit de doelgroep. Daarnaast zie je ook dat veel van onze klanten het steeds belangrijker vinden om samen te werken met bedrijven die verantwoord personeelsbeleid voeren. Dus daar waar we vacatures hebben, kijken we wat mogelijk is.”

Volgens Dragt is vooral de functie van serviceoperator geschikt voor mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben (gehad). Zeker als dat werk op één vaste locatie plaatsvindt. “Een deel van onze mensen heeft een route met verschillende klanten, maar op grotere klantlocaties hebben we vaak een vaste groep aan het werk. Dat is de ideale plek voor iemand die weer in wil stromen, want in een team kunnen we op succesvolle wijze voor goede ondersteuning zorgen.”

In een wat groter team is het ook makkelijker om de functies aan te passen aan wat de nieuwe medewerker al kan. “Het uiteindelijke doel is wel dat mensen tot volwaardige krachten uitgroeien, maar het is natuurlijk helemaal niet erg als dat stapje voor stapje gaat en iemand met een beperkt takenpakket begint.”