Op 9 februari kwamen 900 deelnemers in Nieuwegein bijeen voor het Congres Mensenwerk. Het thema was: ‘meer mensen met psychische aandoeningen aan het werk’. ’s Morgens vroeg organiseerde De Normaalste Zaak met Onbeperkt aan de Slag en Samen Sterk Zonder Stigma een ontbijtsessie. Doel: direct contact tussen werkzoekenden/werknemers met een psychische aandoening en werkgevers tot stand brengen.
De oogst van dit ontbijt? Een werkzoekende met drie potentiële baanaanbiedingen straalde van oor tot oor, Achmea zag een match tussen de competenties van een werkzoekende en een baan en het VIP-team Amsterdam verliet het ontbijt met diverse visitekaartjes voor bemiddeling. Ook de reacties op deze meeting waren erg positief: inspirerend, een boost en goed georganiseerd.
Niet vanzelfsprekend
Dergelijke contacten zijn niet vanzelfsprekend, er zijn barrières en er is schroom, terwijl bijna de helft van de Nederlanders hier ooit zelf mee te maken krijgt, en een derde van het ziekteverzuim hieraan gerelateerd is. En zo zaten ruim veertig werknemers met een psychische aandoening en werkgevers om half acht aan dit ontbijt, terwijl ze ervaringen en inzichten uitwisselden via korte pitches.
Werkgevers
Constance werkt in de HR en heeft regelmatig ondersteuning nodig. Ze heeft via het VIP-team Amsterdam goede ervaring met gemotiveerde krachten met een psychotisch verleden. Werk blijkt hun beste medicijn. Het aanpassen van werktempo en geluiden uit de naaste omgeving zijn zaken waarop je moet letten. Verder moet je vooral de schroom en onduidelijkheid bij collega’s wegnemen. Sandra heeft haar eigen bedrijf, al haar medewerkers zijn mensen met een beperking. Haar motto is: “Eerst het noodzakelijke, dan het mogelijke en dan heb je vanzelf tijd voor het onmogelijke”.
SW-bedrijf
Johan werkt voor een regionale sociale werkvoorziening en zoekt werkgevers die een uitdaging aandurven. Hij wil een moordenaar bemiddelen. Voor de zekerheid is hij niet op zoek naar een timmerwerkplaats, maar deze gemotiveerde kandidaat heeft heel goede ervaringen op een werkplaats waar hij rolstoelen repareert en op maat aanpast.
Diederik, medewerker bij Shell, valt hem bij: “Realiseer je dat je als werkgever feitelijk al een dierentuin runt. Je kunt je deuren best openzetten voor nieuwe enge en wilde beesten”.
Werknemer met beperking
De ervaringen met recruiters verschillen. Sommige bureaus adviseren kandidaten hun beperking stil te houden. Gabriëlle: “Ik vertel het liever wel en ben er open in, want ik heb er niets aan als ik na twee maanden weer buiten sta”. Andere werkzoekenden beamen dit. Gabriëlle heeft in haar netwerk veel hoogopgeleide mensen met een baan op maat én psychische klachten. Zij werkt zelf met succes en plezier in de financiële wereld en deelde haar tips om gezond aan het werk te blijven:
- Eigen regie: wees open over je beperking of aandoening;
- Veilige werkomgeving: er hoeft niet “gepamperd” te worden en een gemiddelde werkgever is geen GGZ instelling, een veilige werkomgeving is voldoende;
- Ken je eigen behoefte: denk aan faciliteiten om thuis te werken, of een afgezonderde werkplek;
- Lotgenoten en begeleiding: zoek begeleiding en contact indien je daar behoefte aan hebt;
- Wil slagen in je werk: laat je niet remmen door reisafstand of cultuur: maak je keuze en probeer;
- Vertaal niet alles naar je ziekte: sommige zaken zitten in je karakter en niet je ziektebeeld;
- Werkgeversinspanningen: toon respect, wees open en geïnformeerd over het ziektebeeld van de werknemers waarmee je werkt.