Shell: “Mensen met een beperking hebben een unieke, eigen blik”


Shell raffinaderij (2)

Shell Nederland streeft er naar de diversiteit op de werkvloer te vergroten. Marloes Michon, VP HR Operations Benefrux bij Shell: “Wij definiëren diversiteit als ‘álle manieren waarop wij van elkaar verschillen’. Voor Shell betekent dit dat we ook op zoek zijn naar talent met een beperking, ongeacht in welke vorm.”

Het binnenhalen van mensen met een beperking maakt bij Shell deel uit van een weloverwogen en breed diversiteitsbeleid. Het bedrijf wil namelijk een afspiegeling zijn van de maatschappij. “We willen onze sociale verantwoordelijkheid nemen en daarnaast het beste talent rekruteren. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat waardering van verschillen en onze aandacht voor inclusiviteit de bedrijfsprestaties verbeteren.”

Volgens Michon hebben mensen met een beperking een unieke, eigen blik op de wereld en die eigen ervaringen kunnen ze meenemen in hun werk. “Een divers team creëert meerwaarde, bijvoorbeeld in het contact met klanten en andere stakeholders. We kunnen gewoon heel veel leren van mensen met een beperking!”

Inzichtelijk maken
Marloes Michon merkt op dat het niet eenvoudig is om geschikte kandidaten met een beperking te vinden. Daarom doet Shell Nederland er alles aan om gelijke kansen te creëren. Onder andere door de sollicitatieprocedures aan te passen. “We gaan een slechthorende kandidaat niet benadelen met een telefonisch interview en we geven iemand die dyslectisch is meer tijd voor het maken van assessment tests.”

Het CV van een kandidaat met een beperking is soms moeilijk te beoordelen. Als het gaat om leeftijd of studieduur kan het best zo zijn dat iemand met een beperking langer de tijd heeft moeten nemen. “Dat betekent dat iemand met een beperking die wat langer over zijn of haar studie heeft gedaan al heeft bewezen een groot doorzettingsvermogen te hebben. En naar dat soort doorzetters zijn wij op zoek.”

Begeleiding
Goede begeleiding is volgens Michon een voorwaarde om mensen met een beperking volledig te integreren in het bedrijf. “Het is niet makkelijk om goede medewerkers binnen te halen, dus dan moet je er alles aan doen om ze te behouden. Denk dan aan technische ondersteuning, zoals de aanschaf van de juiste software, en ook aan de juiste begeleiding.”

Binnen Shell bestaat het ‘enABLE’ netwerk, dat zich richt op collega’s met een beperking, maar ook op de lijnmanagers van deze collega’s. “Ze kunnen de verbinding leggen tussen collega’s met een vergelijkbare uitdaging. Verder proberen we zoveel mogelijk aandacht voor het onderwerp te vragen door middel van zogenaamde ‘Lunch & Learn’-sessies, of via bijvoorbeeld de campagne Be Yourself, waarin vijftien collega’s vanuit alle uithoeken van de wereld aan het woord komen en met elkaar delen waarom het voor hen plezierig was om open te zijn over hun situatie.”

Michon is ervan overtuigd dat Shell zijn zichtbaarheid bij de doelgroep nog wat verder kan vergroten. “Zo werken we aan ons doel om een meer diverse organisatie te worden en laten we anderzijds aan onze eigen collega’s met een beperking zien dat wij dit onderwerp belangrijk vinden en ons er verder in willen ontwikkelen, ook met hulp van buiten de organisatie. Onder andere daarom zijn we aangesloten bij De Normaalste Zaak.”


Gouden tip
Marloes Michon – Shell
Wees transparant
“Begeleiding en transparantie zijn volgens mij de twee kernbegrippen. Wees transparant over je beleid en de manier waarop je mensen kunt begeleiden. Vraag van mensen ook om transparant over hun beperking te zijn, want alleen dan kunnen ze op een juiste manier ondersteund worden. Hier vind je de film die we hebben gemaakt om deze transparantie te promoten: een film gemaakt met onze eigen medewerkers.”