Shimano: “De SW’ers helpen ons om maatwerk te leveren”


Shimano-(2)_header

Deze week in de spotlight:
Wie: Walter Bosman van Shimano
Wat: Regelmatig SW’ers voor tijdelijke klussen
Waarom: “Het is een efficiënte manier om mensen de kans te geven”
Hoe: Regelmatig inhuren via SW-bedrijf


Het Japanse bedrijf Shimano produceert fietsonderdelen en benodigdheden voor de hengelsport. In Nunspeet is het centrale warehouse voor de Europese markt gevestigd. Operationeel Manager Walter Bosman zet regelmatig SW’ers in: “Dat vind ik een goede manier om ook deze doelgroep de kans te geven.”

In totaal werken er circa 500 mensen bij Shimano Europe in Nunspeet, waarvan 65 in het warehouse. “Wij zijn het distributiecentrum voor heel Europa. Per week komen er 12 tot 15 zeecontainers uit Japan en regelmatig luchtvrachtzendingen. Wij registreren en verwerken de binnengekomen goederen en zorgen ervoor dat die op de juiste bestemming, dus bij de winkels, terechtkomen.”

Dat betekent niet dat de goederen in Nunspeet alleen maar als bulk worden overgeladen. “Onze klanten verwachten maatwerk, zogenaamde value added logistics. Dus op aanvraag doen wij ook de labeling, de pricing en zorgen voor nieuwe verpakkingen als dat nodig is. Dat is geen constante stroom werk, want het hangt af van de wensen van de klant.”

En daar komen de mensen van het SW-bedrijf om de hoek kijken. Als er extra werk te doen is, schakelt Bosman de Inclusief Groep in. “Dat zijn praktisch onze buren en we hebben daar al heel lang een goede relatie mee. Als wij werk hebben, melden we dat en dan zorgen zij ervoor dat het benodigde aantal medewerkers ons komt versterken. Ze helpen ons dus om onze klanten maatwerk te kunnen bieden.”

Geen strakke deadlines
Bosman schakelt de SW’ers overigens niet in alle gevallen in. Hij let er bijvoorbeeld op of er niet een al te strakke deadline geldt. “Ik ben echt laaiend enthousiast over hun inzet en ik zie dat deze mensen zichzelf vaak al heel veel druk opleggen. Dat moet je dan niet verzwaren door strakke deadlines op te leggen. Maar de kwaliteit van hun werk is prima, ook lastige technische klusjes laat ik zonder twijfelen over aan de SW’ers, omdat ik weet dat ze het gewoon kunnen.”

Dat de SW’ers misschien niet evenveel productie kunnen draaien als zijn andere medewerkers, ziet Bosman niet als probleem. “Het is moeilijk om dat cijfermatig helemaal hard te maken, maar volgens mij speel je wat dat betreft gewoon quitte. Want je hebt misschien begeleidingskosten, maar als de mensen eenmaal zijn ingewerkt dan gaat het eigenlijk vanzelf en de loonkosten liggen natuurlijk lager.”


Gouden tip
Walter Bosman – Shimano
Zorg voor goede begeleiding
“Zorg voor goede begeleiding in je bedrijf. Dat kost natuurlijk tijd en dus geld, maar dat verdien je zeker terug. Op deze manier betrek je ook de andere medewerkers bij inclusief ondernemen en dat vergroot het draagvlak en zorgt voor een positieve bedrijfscultuur.”

Lees de partnerpagina van Shimano.

Deel dit bericht