SIGHT Landscaping: “Werken met reguliere collega’s helpt SW’ers om zich te ontwikkelen”


sight_landscaping

Deze week in de spotlight:
Wie: Henk Vrijhof van SIGHT Landscaping
Wat: Intensieve samenwerking met Inclusief Gresbo
Waarom: “Het is een win-winsituatie”
Hoe: SW-medewerkers werken onder leiding van vaste medewerkers SIGHT Landscaping


SIGHT Landscaping b.v. is een landelijk opererend groenvoorzieningsbedrijf met 240 medewerkers in vaste dienst. Daarnaast zet SIGHT Landscaping het hele jaar door veel medewerkers in met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Regiodirecteur Henk Vrijhof: “We bieden zinvol, duurzaam werk en krijgen gemotiveerde werknemers terug.”

SIGHT Landscaping verzorgt het totale concept voor zowel de aanleg als het beheer van de (openbare) buitenruimte. Voornamelijk voor opdrachtgevers zoals gemeenten, bedrijven en (zorg)instellingen. “SIGHT Landscaping is door zijn landelijke dekking sterk regionaal betrokken,” zegt Vrijhof. “Maar we hebben ook veel klanten die over het hele land verspreid kantoren of locaties hebben.”

Win-win
Bij dit werk wordt SIGHT Landscaping sinds vier jaar ondersteund door mensen van SW-bedrijf Inclusief Gresbo. Onder leiding van SIGHT Landscaping verrichten de mensen van Inclusief Gresbo hun werkzaamheden. “We profiteren van elkaars diensten. Het is echt een win-winsituatie. Wij krijgen gemotiveerd personeel, gemiddeld genomen zo’n 30 personen, en kunnen deze inzet gebruiken om te voldoen aan de social-returneisen van bijvoorbeeld gemeenten. De mensen van Inclusief Gresbo doen zinvol werk in een normale, commerciële omgeving. We gebruiken deze mensen niet als flexibele schil, maar zetten ze echt het hele jaar door in op allerlei projecten”.

Naast de vaste samenwerking met Inclusief Gresbo, werkt SIGHT op andere locaties in Nederland ook samen met andere SW-bedrijven. “Bij aanbestedingen, zeker voor gemeenten, gelden natuurlijk standaard social-returneisen. Wij voldoen daar altijd ruimschoots aan. Wij geloven in een regionale, sociale aanpak waarbij we graag mensen uit de directe omgeving bij onze projecten betrekken. Bij onze samenwerking met andere SW-bedrijven maken we gebruik van onze ervaringen met Inclusief Gresbo.”

De juiste mix
Een van de belangrijkste lessen die Vrijhof trok uit deze samenwerking, was dat juist de mix tussen reguliere leidinggevenden, regulier personeel en medewerkers van het SW-bedrijf cruciaal was om tot kwalitatief goede prestaties te komen. “Alles is natuurlijk afhankelijk van de specifieke beperkingen en kwaliteiten van de SW- medewerkers, maar uiteindelijk is een goede mix cruciaal. Werken met reguliere collega’s helpt SW-medewerkers om zich te ontwikkelen en een goede begeleiding borgt de kwaliteit.”

Daarom wordt het leidinggevende personeel van SIGHT Landscaping ook geselecteerd op het vermogen in de omgang met deze doelgroep. “Die competenties heb je gewoon nodig, maar we letten er niet alleen op bij nieuwe collega’s, we bieden ook regelmatig trainingen of cursussen op dit gebied aan.”

Behalve SW-medewerkers werken er bij SIGHT Landscaping nog meer mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. “Bij elk project zetten we wel mensen uit bijvoorbeeld de kaartenbak in. Die bieden we een BBL-traject aan, zodat ze niet alleen werkervaring, maar ook een opleiding kunnen doen. Deze plekken zijn in principe tijdelijk, al komt het ook voor dat we mensen na afloop van de opleidingstijd een vast contract aan kunnen bieden. Dat is echter niet alleen afhankelijk van de kwaliteit van de kandidaten, maar ook van het aantal opdrachten dat we hebben.”

Lees de partnerpagina van SIGHT Landscaping b.v.

Deel dit bericht