Sociale Verzekeringsbank: Het is een leerproces


Met rond de 3.000 medewerkers en 10 kantoren door het hele land is de Sociale Verzekeringsbank een behoorlijk grote werkgever. De overheidsinstelling is onder meer verantwoordelijk voor het uitkeren van volksverzekeringen als de AOW en de Kinderbijslag.

We spraken al eerder met Barbara Boon, die er het afgelopen half jaar als Trainee Talent Ontwikkeling Sociale Verzekeringen aan werkte dat de Sociale Verzekeringsbank aan de doelstellingen van de Participatiewet zal gaan voldoen. Haar doelstelling was duidelijk: “Dit jaar zullen we 11 Fte creëren en volgend jaar 12”.

De juiste route vinden

De afgelopen maanden heeft Boon daarin behoorlijke successen geboekt. Aan het eind van haar stageperiode is ze er in geslaagd om vijf plaatsingen te realiseren en voor eind september zullen daar nog eens vier plaatsingen bijkomen. “Toevallig kwam ik in gesprek met iemand van een jobcoachingsbureau. Dat bleek een schot in de roos.”

De SVB werkt vanuit meerdere locaties in Nederland en Boon zocht bij elke locatie een passend jobcoachingsbureau. Als er een concrete vacature is – tot nu toe voornamelijk in de facilitaire dienst – komt er snel een kandidaat op gesprek, die na een proefplaatsing van twee weken een contract voor een half jaar kan krijgen. “Het blijft ons streven om vaste contracten aan te bieden, maar dit is een goede manier om te beginnen.”

Implementeren

Een plaatsing is slechts het begin, daar is Boon ondertussen ook achter gekomen. Van de vijf geplaatste mensen met een arbeidsbeperking hebben er twee de SVB al weer verlaten. “Het blijft een leerproces. Voor een van de kandidaten was de reistijd een probleem, dus dat nemen we nu mee bij de selectie. Voor de andere was de IT-functie te pittig, dus zijn we nu aan het kijken of we een geschiktere baan kunnen vinden.”

De SVB en Boon zijn ook doordrongen van het belang van een goede begeleiding. “We dachten daar misschien iets te eenvoudig over in het begin. Maar met ondersteuning van het jobcoachingsbureau, dat 1,5 uur per week/per kandidaat aan begeleiding biedt, hebben we daar al stappen in gezet. Plaatsing is de eerste stap, het behouden van kandidaten is minstens zo belangrijk.”

Daar zal de opvolger van Barbara Boon ook meer op gaan focussen. Het was altijd al duidelijk dat de Participatiewet een te groot project was voor een stageperiode van zes maanden, dus het project blijft gewoon doorlopen. “Onze doelstellingen blijven onveranderd en er is nog genoeg werk aan de winkel. Maar ik ben in elk geval blij met de stappen die we de afgelopen maanden hebben gezet.”

Deel dit bericht