Start Foundation start project ‘open hiring’


Met het project ‘Open hiring’ wil Start Foundation het gedachtegoed van het Amerikaanse bedrijf Greystone Bakery naar de Nederlandse situatie vertalen. Een eerste pilot bij het bedrijf Mamaloes is uit de startblokken. Dit bedrijf biedt nu mensen een baan zonder sollicitatiegesprek, cv of vragen vooraf. Het is een heel nieuwe manier om mensen met bijvoorbeeld een moeilijk verleden aan een baan te helpen.

In 1982 richtte zenmeester Bernie Glassman vanuit de boeddhistische basisprincipes Greyston Bakery op. Glassman wilde de armoede bestrijden door werk te creëren voor mensen die het moeilijkst aan een baan komen. Hij stelde daarbij de mensen die hij een baan bood, geen vragen. Greyston Bakery heeft geen werknemers om koekjes te bakken, maar bakt koekjes om mensen aan werk te helpen.

Start Foundation heeft dit concept naar Nederland gehaald en is een pilot gestart met het Mamaloes, een bedrijf dat babyartikelen verkoopt. Start Foundation koos voor samenwerking met MamaLoes, omdat dit bedrijf met 130 medewerkers al een tolerant aannamebeleid voert en heel wat mensen uit de bijstand haalde. Velen werken inmiddels in een vast dienstverband. Dat is ook bij Open Hiring de stip aan de horizon.

Alle informatie over dit project vindt u hier.