Statushouders behalen mbo-diploma na intensief opleidingstraject


Tien statushouders die eind 2017 begonnen aan hun opleiding tot elektramonteur, hebben hun diploma gehaald. Ze hebben hun stage succesvol afgerond en daarmee hun mbo-diploma’s eerste monteur laag- en middenspanningsdistributie gehaald. Hun diploma kregen ze op 11 maart 2019 uit handen van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, minister Koolmees.

Door de groeiende economie en de energietransitie is het werkpakket van netbeheerder Liander, onderdeel van Alliander, de afgelopen periode sterk toegenomen. Om dit werk te kunnen verzetten zijn veel nieuwe collega’s nodig. Een van de manieren waarop Alliander de vijver van technici vergroot is door statushouders op te leiden tot monteur. Hiervoor heeft Liander samen met een aantal partners een speciaal opleidingsprogramma voor hen opgestart.

Leerling-monteur
De groep startte in november 2017 met een opleiding van vijf maanden. De praktijk werd gedaan door Quercus Energy Technicians en ROC De Graafschap deed de certificering en theorie. Daarna volgde een stage van acht maanden, uitgevoerd bij bouwbedrijf BAM of Liander.

Nu de statushouders hun diploma hebben, volgt een periode waarin ze aan de slag gaan als leerling-monteur. Ze werken dan nauw samen met een ervaren monteur, om uiteindelijk zelfstandig aan de slag te gaan. Het totale opleidingstraject duurt drie jaar en garandeert een vaste baan bij Liander.

Hard gewerkt
Directeur Operatie Marlies Visser is trots op de groep van tien. “Dit was een spannend moment voor ons allemaal. Jullie hebben hard gewerkt om je diploma te halen. Sommigen moesten wel twee uur reizen met de trein en bus naar de opleidingslocatie, maar het is gelukt.”

“Ik ben heel trots op dit project. In Nederland is een groot tekort aan technici. Tegelijk zien we dat er nieuwe Nederlanders zijn met technische kennis en ervaring. Dat klinkt als een mooie oplossing voor een maatschappelijk probleem. Dat is het ook. Maar het was ook hard werken. Zij moesten niet alleen het vak leren, maar ook de Nederlandse taal. Hun rijbewijs halen. Strenge veiligheidseisen volgen. En voor iedereen was het vaak creatief omgaan met problemen.”

De statushouders zijn blij met de opleiding en natuurlijk ook trots op hun prestatie. “Ik vind het een heel mooi kans om deze opleiding te mogen doen. Want niet alle vluchtelingen hebben dezelfde kans op een opleiding en een mooie baan”, zegt Sedr Fatom.

Samenwerking
Bij het project zijn veel partijen betrokken. Temphory en de Stichting voor Vluchteling-Studenten (UAF) hebben kandidaten geselecteerd voor de opleiding. Daarnaast heeft Temphory de begeleiding en coaching gedaan. Daarbij kon gebruik worden gemaakt van de trainers en trainingslokalen van Quercus Energy Technicians. Ook het Graafschap College heeft een deel van de opleiding voor hun rekening genomen. En BAM verzorgde een groot deel van de stageplekken.

Onder de indruk
Het statushoudersprogramma is niet voorbijgegaan aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Minister Koolmees is onder de indruk van het project en heeft de statushouders hun diploma overhandigd. “Investeren in mensen is dé oplossing voor de tekorten op de arbeidsmarkt”, zei hij tijdens de uitreiking.

Tweede statushoudersklas
Na de vele positieve reacties is besloten de opleiding een vervolg te geven. In mei start daarom een nieuwe groep van tien statushouders met hun opleiding tot elektramonteur.

Het ministerie maakt van deze tweede statushoudersklas een officiële pilot van het programma Verdere Integratie op de Arbeidsmarkt (VIA). Daarvoor is vanmiddag een samenwerkingsovereenkomst ondertekend door minister Koolmees en Ingrid Thijssen, CEO van Alliander. Op die manier kunnen ervaringen worden gedeeld en kan Alliander als voorbeeld dienen voor andere bedrijven hoe nieuwkomers kunnen integreren op de arbeidsmarkt.


Bron: website Alliander