Studio Perspective: Hoogwaardige producten door mensen met afstand tot arbeidsmarkt


Annet Mulder is de oprichter van Studio Perspective, een online galerie waar duurzame producten van Nederlandse designers worden verkocht. Alle designproducten worden gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Studio Perspective werkt samen met ontwerpers, sociale werkplaatsen en sociale ondernemingen. Mulder kwam min of meer toevallig in deze wereld terecht. “Ik was tv-maker, maar wilde iets heel anders gaan doen. Ik houd van mooie spullen en ontdekte dat er heel hoogwaardige producten werden gemaakt bij sociale werkplaatsen. Daar wilde ik iets mee. Veel mensen weten helemaal niet wat er voor gave spullen gemaakt worden door mensen die op grote afstand van de arbeidsmarkt staan. Met mijn platform probeer ik een breder publiek daarvan bewust te maken.”

Leuk en uitdagend werk

Mulder nam contact op met ontwerpers en producenten en vervult sindsdien een brugfunctie. Ze verbindt ontwerpers met producenten, ontdekt welke designproducten al sociaal geproduceerd worden en laat op aanvraag ook meubilair ontwerpen en produceren.

Alle producten, van kantoormeubilair tot speelgoed, zijn duurzaam en ten minste deels geproduceerd door mensen van sociale ondernemingen. “Het is voor mensen in sociale ondernemingen natuurlijk ook veel leuker en uitdagender om mooie, bijzondere dingen te maken dan, ik noem maar wat, de hele dag kistjes in elkaar te zetten. Dat is goed voor hun zelfvertrouwen en uiteindelijk ook nuttig voor hun toekomst, het staat immers goed op hun cv.

“Het is ook voor mij nog een zoektocht,” zegt Mulder. Studio Perspective bestaat pas een jaar. “Ik ben nu aan het ontdekken welke producten aanslaan en zoek manieren om dit onderwerp onder de aandacht te brengen. “Klanten kopen de spullen niet zozeer vanwege het verhaal erachter, maar omdat ze het mooi vinden. Dat vind ik ook goed. Maar het verhaal erachter is wel integraal deel van de producten. Door dat verhaal te vertellen, help ik meer mensen bewust te maken van het feit dat ook mensen met een arbeidsbeperking op een hele creatieve manier kunnen bijdragen aan de maatschappij.”

Deel dit bericht