Sungevity: “We communiceren nu per chat”


Deze week in de spotlight:
Wie: Roebyem Anders van Sungevity
Wat: Mission driven zonnepanelenbedrijf
Waarom: “Inclusief ondernemen deel van sociaal ondernemerschap”
Hoe: Functies geschikt voor dove medewerkers


Roebyem Anders, Vice President Europe van Sungevity, streeft een revolutie na, een Rooftop Revolution welteverstaan. Ze zou het liefste alle daken van Nederland bedekken met zonnepanelen: “Zonnepanelen zijn deel van de transitie naar duurzaam energiegebruik en zetten ook aan tot een andere manier van denken over energie.”

Roebyem Anders was mede-oprichtster van Zonline, dat recent werd overgenomen door Sungevity. Onder de vlag van het Amerikaanse moederbedrijf, zet ze haar missie nu voort en wil dat graag doen met behulp van dove medewerkers. “Wij geloven in sociaal ondernemerschap en inclusief ondernemen maakt daar gewoon deel van uit.”

Het idee om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek te bieden, leefde al langer bij Anders. “Tegenover ons kantoor zit een daklozenopvang. We hebben een tijdje geprobeerd om een aantal daklozen wat klusjes voor ons te laten doen, maar het bleek moeilijk om die echt in ons bedrijf te integreren.”

Sungevity, ArnoÉén beperking
Op zoek naar een manier om inclusief te ondernemen, kreeg Anders het advies zich op mensen met één bepaalde beperking te concentreren. “We hebben toen een dove medewerker aangenomen en na verloop van tijd bleek dat wij een functie in het bedrijf hebben, namelijk die van Remote Solar Designer, die perfect geschikt is voor mensen met een auditieve handicap.”

Veel aanpassingen aan de werkwijze hoefde Sungevity volgens Anders niet te doen om dove medewerkers in te passen. “Alle relevante communicatie verloopt nu via de chatbox, dat is het wel. Maar verder zijn we natuurlijk ook bereid om investeringen te doen in onze mensen, bijvoorbeeld cursussen om werkcompetenties aan te leren en het inzetten van een doventolk in de inwerktijd.”

Drie dove medewerkers gezocht
Sungevity is nu op zoek naar nieuwe dove medewerkers, maar dat blijkt nog niet zo gemakkelijk. Anders wil namelijk meerdere dove medewerkers tegelijk aannemen. “We zoeken er drie, zodat de collega’s zich aan elkaar op kunnen trekken. Om mensen te vinden, werken we samen met verschillende instanties en bijvoorbeeld ook met de stichting Dovenschap”.

Een andere complicerende factor bij het vinden van kandidaten is het gevraagde niveau. “De functie Remote Solar Designer is geschikt omdat hij geen klantencontacten vraagt, maar een bepaald denkniveau is wel vereist. Daarom zoeken we mensen met minimaal een hbo-opleiding. Dat is gewoon nodig voor het werk en ik kan de lat niet lager leggen dan hij ligt.”


Gouden tip
Roebyem Anders – Sungevity
Neem mensen met een beperking serieus
“Wij zijn weliswaar sociale ondernemers, maar uiteindelijk ook gewoon een bedrijf en verwachten van al onze medewerkers dezelfde prestaties. Dat geldt ook voor mensen met een beperking, die verdienen het om serieus genomen te worden en moeten dus aan dezelfde eisen voldoen als de rest.”

Lees de partnerpagina van Sungevity Nederland

Deel dit bericht