Tata Steel: positieve eerste ervaringen met Harrie-training in ZK&IJ


Tata Steel heeft als eerste bedrijf in onze regio gebruikgemaakt van de Harrie-vouchers. Marc van Blitterswijk, Manager Bureau Inclusief van Tata Steel is positief: “Wij lieten al in het verleden onze begeleiders de Harrie-training volgen. In eerste instantie via UWV Alkmaar en later via de vernieuwde Harrie-training in Utrecht.

Het was voor ons even wennen, aangezien wij in eerste instantie een programma gewend waren van één dag. De nieuwe variant is qua opzet echter beter. De eerste dag is gericht op bewustwording en anders kijken naar beperkingen (eigenlijk mogelijkheden). Daarnaast is er veel aandacht voor de komst van een medewerker uit de doelgroep. Wat doe je wel, wat doe je niet? Hoe bereid ik mijn afdeling voor? Wat zeg je wel, wat niet?

De tweede dag, een aantal weken later, is meer gericht op de evaluatie van de start van de medewerker. Waar loop je als begeleider tegenaan? Ook het uitwisselen van ervaringen tussen deelnemers werd als erg positief ervaren.

Ik vind het persoonlijk leuk om ontwikkeling in de begeleiding te zien. Er worden in de praktijk concrete instrumenten gebruikt die in de training worden behandeld. Het is overigens enorm fijn dat wij begeleiders de training dichter bij huis kunnen laten volgen.

Kortom: een goede training, waarmee je concrete instrumenten aangereikt krijgt om de medewerker goed te begeleiden.

Ik hoorde terug dat de deelnemers langer en dieper op praktijkervaringen in hadden willen gaan. Maar was er niets in het programma dat men als overbodig zag? Ik denk dat een extra dag misschien teveel van het goede is. Wellicht een terugkomdag na een half jaar?”


Huub Duits, vertegenwoordiger van het CNV in het Regionaal Werkbedrijf Zuid Kennemerland & IJmond, is blij met de positieve feedback van Tata Steel. De suggestie bespreekt hij met CNV Jongeren, die de Harrie-trainingen organiseert. Hij verwacht dat meer organisaties het goede voorbeeld van Tata zullen volgen. “ Meld je wel snel aan, want op dit moment is er een forse wachtlijst. Er worden nu nieuwe begeleiders geworven om de wachtlijst te kunnen bekorten. Maar wees er snel bij. Neem contact op met Monique Beentjes van het WSP (Monique.Beentjes@uwv.nl), zij coördineert de vouchers.

Deel dit bericht