Taxi Electric: We willen een duurzaam voorbeeld zijn


Taxi-Electric-Tesla-model-S

Samen met partner Ruud Zandvliet richtte Edvard Hendriksen Taxi Electric op. De taxi’s van het bedrijf rijden volledig op groene stroom en een groot deel van de chauffeurs kwam met een afstand tot de arbeidsmarkt binnen bij Taxi Electric. Hendriksen: “We zijn aan het bewijzen dat een groen en sociaal bedrijf succesvol kan zijn.

En 3,5 jaar na oprichting is er al sprake van een succes. Taxi Electric heeft inmiddels 40 voertuigen rondrijden, circa 80 chauffeurs in dienst en nog 10 man op kantoor. “De taximarkt is een moeilijke markt met een slechte naam. Daarom zagen wij het juist als een kans om groen en sociaal te zijn, dat werkt onderscheidend.”

De keuze om niet alleen duurzaam te willen werken, maar ook sociaal het beste beentje voor te zetten, was volgens Hendriksen geen lastige. “Voor ons hoorde dat er eigenlijk meteen bij. Duurzaamheid is een totaalconcept en wij wilden bewijzen dat het mogelijk is om een bedrijf op te zetten dat werkt met respect voor natuur en mensen, en toch niet duurder is dan de concurrentie.”

Perspectief

De chauffeurs van Taxi Electric krijgen zicht op een vast contract voor onbepaalde tijd aangeboden. Dat is een uitzondering in de taxibranche, waar over het algemeen chauffeurs na 2 jaren van tijdelijke contracten simpelweg ‘geloosd’ worden. Hendriksen doet dit, omdat hij ervan overtuigd is dat duurzame relaties met medewerkers uiteindelijk tot de beste resultaten leiden. “Chauffeurs die langer voor je werken, leveren betere prestaties. Wij werken veel met mensen die lang werkloos zijn geweest of op latere leeftijd werkloos zijn geworden. Die zijn op zoek naar een perspectief om ergens voor de lange termijn van dienst te kunnen zijn.”

“We zijn een bijzonder bedrijf”, vervolgt Hendriksen. “Daar moeten de medewerkers ook wel een beetje een klik mee hebben. Enthousiasme en motivatie staan voorop en gelukkig vinden we ruim voldoende ervaren chauffeurs die bij ons precies op hun plek zijn.”

Hendriksen en Taxi Electric willen eerst in Amsterdam doorgroeien en daarna uitbreiden naar andere steden in Nederland. “Dat is zeker een deel van de ambitie, maar we zien het eigenlijk breder: we willen een duurzaam voorbeeld zijn, zowel groen, sociaal als economisch!”