Nederland heeft tienduizenden openstaande vacatures in de IT-sector en dat worden er de komende jaren alleen maar meer. Reden voor Ruben Nieuwenhuis, sociaal ondernemer en oprichter van TechGrounds, een andere weg in te slaan en op onvermoede plekken te zoeken naar tech-talent.
![](https://www.denormaalstezaak.nl/wp-content/uploads/2021/12/Techgrounds-Mediamonks-1-min.jpg)
“Behalve absolute aantallen hebben we in de IT/Tech-sector meer diversiteit nodig en daarom dagen wij ons zelf uit minimaal vijftig procent vrouwen en mensen met een andere culturele achtergrond op te leiden. Economische en maatschappelijke impact komen hier samen. Het creëert economische waarde voor bedrijven, maar tegelijkertijd ook voor de mensen waar het over gaat. Daar komt bij dat diverse IT-teams, met meer vrouwen en meer kleur, zorgen voor betere producten. Een driedubbele win-win situatie.”
Zichtbaarheid in de wijk
TechGrounds vindt verborgen talenten in kwetsbare wijken in verschillende steden, bijvoorbeeld in Amsterdam Nieuw-West. Ruben: “Onze opleiding is daar gehuisvest in een lokaal van de bibliotheek, een scharnierpunt in de wijk. Dat levert bekendheid en interesse op bij de bewoners. Worden hier mensen opgeleid tot IT-er met baangarantie? Dat zet ze aan het denken. Zou dat iets voor mij zijn?”
Ook is er veel contact met lokale groeperingen, jobcoaches en bijvoorbeeld sportscholen. Zo komt TechGrounds in aanraking met mensen die van huis uit meestal geen carrièreperspectief hebben meegekregen of te maken hebben met obstakels, zoals schulden of te weinig zelfvertrouwen, die een carrière in de IT in de weg staan.
Samenwerking met werkgevers
Omdat de opleidingen voor IT-instapbanen van TechGrounds gegeven worden mét baangarantie, ziet Ruben potentiele werkgevers als partners, zij nemen tenslotte de alumni in dienst. Betrokkenheid vanaf de start van de opleiding, ook bij het curriculum, is dan ook van cruciaal belang. Eén van die betrokken werkgevers is Richard Nieuwenhuis, COO van Media.Monks. Als mondiale digitale mediaspeler heeft Media.Monks als geen ander last van schaarste op de IT-arbeidsmarkt. Veertigduizend banen nu en in de toekomst – waar nog geen mensen voor zijn – dat betekent een enorme uitdaging.
Als Richard hoort van TechGrounds’ ambities, is hij meteen enthousiast. “Toen ik vijftien jaar geleden aan de Universiteit van Utrecht Softwaretechnologie studeerde vond ik het heel irritant dat er maar één vrouw dezelfde studie deed, tegenover tientallen mannen. Ik heb altijd al het idee gehad dat het moest veranderen. Dus de ambities van TechGrounds spreken mij enorm aan. Talent uit kwetsbare wijken en ook nog inzetten op meer kleur en vrouwen. Ik doe graag mee.”
Er is veel animo, maar niet iedereen kan meedoen aan de opleidingen van TechGrounds. Motivatie en een code-assessment 3-daagse maken onderdeel uit van de selectieprocedure. Dat betekent volgens Richard niet dat iedereen een whizzkid moet zijn. Passie, creativiteit en de wil om te leren zijn minstens zo belangrijk. Hij vertelt dat er bij Media.Monks genoeg banen zijn met de mogelijkheid op een lager niveau in te stappen: “Als iemand eenmaal binnen is en tussen collega’s zit die het werk al tien jaar doen, dan gaat het leren gewoon door, on the job. Iedereen die passie voor dit werk heeft kan het, daar ben ik van overtuigd.”
Houd je van gamen?
Veel sollicitatieprocedures zijn gestoeld op een traditionele manier van kijken. Wat is je vooropleiding en waar heb je gestudeerd zijn de belangrijkste vragen. Op die manier gaat veel IT-talent verloren. Vragen of iemand gamet en welke games gespeeld worden, leveren interessante inzichten op. Dat goed kunnen gamen wel eens een indicatie zou kunnen zijn voor IT-potentie, is lang niet overal bekend. Ruben: “Omdat niet iedereen weet wat er allemaal mogelijk is binnen de IT, hebben wij een lijst gemaakt met 207 verschillende banen. De kans dat er iets passends voor iemand bijzit is groot, we hebben alleen meer bekendheid nodig om mensen uit te nodigen een stap te maken richting de IT.”
Richard beaamt dat meer bekendheid belangrijk is: “Hoeveel mensen zijn heel goed in wiskunde, maar hebben om de één of andere reden nooit hun school of studie afgemaakt? Het is toch doodzonde voor de sector als we geen gebruik maken van al die talenten.”
Mismatch oplossen
Over de samenwerking is Richard zeer tevreden. Zijn teams hebben als doelstelling minimaal twee vacatures per jaar in te vullen met TechGrounders. Werkgevers die twijfelen raadt hij aan dat vooral niet te doen: “Waarom zou je twijfelen? Zeker voor de grote bedrijven, niet nadenken, gewoon doen. Ik hoef geen sticker omdat ik mensen van TechGrounds aanneem of omdat ik het zo goed doe. Het is gewoon put your money where your mouth is.”
Rubens missie is de mismatch op de IT-arbeidsmarkt op te lossen door verborgen talent te activeren. Dat zijn mensen in kwetsbare wijken, maar ook reguliere omscholers. “We willen zoveel mogelijk mensen motiveren een carrière switch naar de IT te maken. Iedereen die onder zijn of haar niveau werkt of een baan zoekt bieden we een kans. En dat gaat goed, want inmiddels zijn al meer dan honderd mannen en vrouwen aan een IT-baan geholpen. Ruben weet wat dat betekent in de levens van zijn leerlingen: “Ik kreeg laatst een mailtje van een oud-leerling met het bericht dat hij een huis heeft gekocht. Dat kan omdat hij een vaste aanstelling heeft bij PostNL. Daar kan ik emotioneel van worden.”
Samenwerken met gespecialiseerde bemiddelaars is één van de vele manieren waarop werkgevers de arbeidsmarktkrapte te lijf gaan. Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk de online handreiking Blikverruimers – van krapte naar kansen van AWVN.
Tekst en fotografie: Paula Zimmerman