Tempo-Team: Ons brede diversiteitsbeleid krijgt actief vorm


Uitzendorganisatie Tempo-Team maakt op verschillende manieren werk van inclusie. Dat doet ze als werkgever, Tempo-Team wil een afspiegeling van de maatschappij zijn, maar ook neemt ze als uitzendorganisatie speciale initiatieven om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen.

Senior intecedent Marjolein Boerlage en vestigingsmanager Hilco Kant benadrukken dat Tempo-Team veel waarde hecht aan diversiteit en inclusie. Boerlage: “Binnen ons bedrijf zijn er verschillende programma’s om te stimuleren dat Tempo-Team een echte afspiegeling van de samenleving is. Ons diversiteitsbeleid is breed opgezet en wordt actief vormgegeven. Als ambassadeur van Netwerk 010 inclusief willen we die boodschap ook uitdragen”

Goed werkgeverschap, commercieel interessant

Dat heeft er al toe geleid dat er op verschillende plekken binnen de organisatie mensen uit de doelgroep werken. Receptiefuncties op veel grotere kantoren worden vervuld door mensen met een beperking. Kant: “Ook binnen de teams is steeds meer diversiteit. Dat doen we omdat het past binnen goed werkgeverschap, maar het is ook commercieel gezien interessant. Op deze manier kunnen we onze klanten het beste bedienen.”

Tegelijkertijd zien ook Boerlage en Kant dat het af en toe best lastig is om geschikte kandidaten te vinden. Op de vestigingen van Kant zijn bijvoorbeeld geen ondersteunende functies. “Het is natuurlijk geen probleem om een werkplek aan te pakken of andere praktische stappen te zetten. Maar we zullen goed moeten nadenken over manieren om inclusiever te zijn. Het is bijvoorbeeld de vraag of we met jobcarving iets zouden kunnen bereiken,” zegt hij. “Op veel kantoren wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn.”

Bemiddelaar

Als uitzendbureau werkt Tempo-Team op verschillende manieren mee aan de totstandkoming van een inclusieve arbeidsmarkt. Een speciale afdeling van Tempo-Team ontzorgt werkgevers en helpt ze te voldoen aan de Banenafspraak. Boerlage: “Denk daarbij het aan het vinden van geschikte kandidaten en het overnemen van de bureaucratische verplichtingen die bij de Participatiewet komen kijken. Bij het vervullen van eisen op het gebied van social return doen we iets soortgelijks. Verder organiseren we seminars over het inpassen van mensen met een arbeidsbeperking.”

Pilot

Motivatie is volgens Boerlage en Kant de belangrijkste eis waar mensen aan moeten voldoen als ze een plek op de arbeidsmarkt willen veroveren. Maar soms is er net nog wat meer nodig. “Het is niet altijd makkelijk als je een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebt. Daarom hebben we een pilot opgezet voor mensen die wel willen, maar echt nog een extra steuntje in de rug nodig hebben,” zegt Boerlage.

Binnen de pilot probeert Tempo-Team mensen te motiveren door te zetten en de moeilijke eerste periode vol te houden.” Kant: “Dat doen we door een persoonlijke band met ze op te bouwen en te werken met heel overzichtelijke instructies. Dat soort extra maatregelen zijn soms nodig om een plaatsing niet alleen tot stand te brengen, maar ook duurzaam te laten zijn. En daar gaat het toch om.”

Deel dit bericht