Ten Have Bedrijfsdiensten


Wat doet uw bedrijf en omvang personeelsbestand?

Wij zijn een schoonmaakbedrijf in de breedste zin van het woord, zo doe wij ook sloopwerkzaamheden en aanverwante diensten.
Ons bedrijf is een V.O.F en bestaat uit John ten Have, en uiteraard mezelf, Ricardo. Wij zijn broers. John heeft getracht om de jeugdzorg in te gaan, maar omdat hbo tegenwoordig een vereiste is en teruggaan naar de schoolbanken geen optie was gezien het feit dat hij een gezin heeft.

Op een instelling waar probleemjongeren wonen en werken, heeft hij voor zijn oude werkgever veel schoongemaakt. Hij constateerde daar dat de jongens die met een schilder en timmerman meehielpen zich afzetten tegen hun begeleider. Hij vond dat dit anders kon, en dan bedoel ik vooral de manier hoe je met deze jongens omgaat. Zo mochten ze ook met John mee voor de glasbewassing op het terrein en er is nooit één conflict geweest. Zijn oude werkgever is langzaamaan een bouwbedrijf geworden. Maar zijn hart ligt bij de facilitaire dienstverlening.

Ikzelf heb heel wat baantjes gehad, meestal productiewerk. In 2008 heb ik een ongeluk gehad waardoor ik in een uitkering terecht kwam. Via de gemeente ben ik een traject ingegaan om ondernemer te worden. Zo zijn we gaan brainstormen en hebben we de maatschappelijke betrokkenheid gecombineerd met het netwerk dat mijn broer in 15 jaar heeft opgedaan. Na het opleveren van een levensvatbaar plan bestaan we in maart 1 jaar.

Door een nare gebeurtenis vlak voor het nieuwe jaar (onze aanhanger met hogedrukreiniger is ontvreemd uit onze garagebox) hebben we  een behoorlijke financiële klap opgelopen. De buffer die we hadden opgebouwd zit dus door herinvesteringen op een nulpunt. We moeten weer van voor af aan beginnen. Wij waren bezig om onze stagiair Kevin in vast dienstverband aan te nemen en daar de juiste loonwaarde aan te koppelen. Door dit voorval hebben we in goed overleg met Interstap B.V. zijn stage verlengd met drie maanden. Dan kunnen wij weer een buffer opbouwen. Dus eigenlijk kun je zeggen dat ons bedrijf uit drie personen bestaat.

Waarom kiest u ervoor mensen met een kwetsbare positie een werkend perspectief te bieden binnen uw bedrijf/organisatie?

Wij vinden het van het grootste belang dat iedereen een plek verdient in de werkende maatschappij! Maar deze is niet altijd te krijgen. Tijdens het schrijven van ons ondernemersplan was het voor ons al duidelijk dat we ons gingen inzetten voor de kansarmen in de samenleving. Wij werken samen met Interstap B.V. Deze organisatie biedt leerwerktrajecten aan mensen die te maken hebben met allerlei problemen en zo heel moeilijk aan een vaste baan kunnen komen. Wij begeleiden deze mensen en coachen ze waar nodig. Zo kunnen ze ervaring op doen in de schoonmaakbranche.

Wat wilt u op dit vlak bereiken/wat heeft u bereikt?

Wij willen in de toekomst meerdere jongeren kansen bieden en zo ons personeelsbestand uitbreiden met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Ze kunnen het wel! Maar bij een reguliere baas is het moeilijk omdat ze kampen met problemen: “Voor jou tien anderen” wordt er dan gezegd. Wij vinden het van het grootste belang dat iedereen een plek verdient in de werkende maatschappij!

Onze manier van aanpak speelt daar een grote rol in, wij staan niet boven ze maar behandelen ze als gelijkwaardig, waardoor ze zich ook echt willen inzetten en zo uit hun isolement en vicieuze cirkel komen. We begeleiden nu een jongen die ‘kampte’ met sociale angsten en psychische problemen. Door de juiste manier van aanpak is deze jongen zo vooruit gegaan, dat hij nu bijna een volwaardige collega is geworden. Waar hij eerst zijn bed niet uit wilde, geen zin had om te werken, is het nu totaal anders. Hij is op tijd, durft voor zichzelf op te komen, heeft geen last meer om in drukke ruimtes te zitten.

Wat zijn uw (leer)ervaringen/vragen?

Alle doelen die wij ons gesteld hebben voor de start van ons bedrijf zijn gehaald. De ervaringen die we daaruit hebben opgedaan werken zo motiverend. Iets wat je eerst op papier hebt staan en het dan in de praktijk ziet werken. Dat maakt dat je nog meer gelooft in waar je voor staat, en waar je hart ligt. Wij willen ons netwerk uit gaan breiden met mensen die dezelfde visie en overtuigingen hebben. Kennis en ervaringen delen.

Wat ziet u als de belangrijkste knelpunten en wat ziet u als oplossingen?

Knelpunten voor ons zijn: de schoonmaakbranche die onder druk staat. Om de continuïteit te kunnen waarborgen van onze werknemers die bij ons leerwerktrajecten doorlopen, moeten we meerdere opdrachtgevers hebben. We willen ze heel graag meer perspectief bieden, zodat ze niet in een gat vallen omdat ze niet genoeg uren kunnen maken. Een oplossing is de branchevereniging SIEV (schoonmaken is een vak). Deze is kort geleden opgericht. Dit is voor bedrijven met een omzet tot 1 miljoen euro. Je kunt dan gezamenlijk inschrijven op een aanbesteding. Iets dat eerder niet mogelijk was.

Heeft u inspirerende en of leerzame verhalen?

Wij zijn een maatschappelijk verantwoord schoonmaakbedrijf. En aangesloten bij MVO Nederland. Zo willen wij klanten, opdrachtgevers en ook onze werknemers bewust maken van duurzaamheid. Dat dit kan door samen te werken met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Op deze manier geven wij invulling aan een betere wereld. Samen sta je immers sterker.

Waar heeft u behoefte aan, cq wat kan De Normaalste Zaak voor u betekenen?

Omdat wij continu op de hoogte willen zijn van de ontwikkelingen op het gebied van arbeidsparticipatie en MVO is het ideaal partner te zijn van De Normaalste Zaak. Kennis en ervaringen delen en samen werken aan een betere maatschappij dan die we nu kennen.

Deel dit bericht
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin