Terugblik 14 december: draagvlak en inclusie


Bewustwording en draagvlak zijn essentieel voor het creëren van diversiteit en inclusie. Zonder bewustwording is de kans op veranderingen bij mensen en organisaties kleiner en het realiseren van draagvlak moeilijker.

Tijdens deze interactieve sessie gingen we de dialoog aan op basis van concrete voorbeelden en doorliepen we praktische stappen om inclusiedoelen te realiseren. Denk aan het stimuleren van betrokkenheid, het vormen van ambassadeursgroepen en het verkrijgen van commitment van de bestuurders. Gitte Nagel, Programmaleider Arbeid van Stichting BOOR en Joost Bruggeman, Projectleider banenafspraak mboRijnland, deelden hun ervaring.

Gitte Nagel is 25 jaar werkzaam bij Stichting BOOR (po/vo scholen) en verbonden als sectorprogrammaleider arbeidstoeleiding en afleidingsleider aan de Job Academie. In die hoedanigheid is zij betrokken bij het uitstroom- en trainingscentrum. De Job Academie is onderdeel van het onderwijs curriculum en geeft jongeren uit het vso en PrO een keuzemogelijkheid om gebruik te maken van dit arbeidstoeleidingstraject.
Stichting BOOR is ruim 4 jaar bezig met deze ontwikkelingen vanuit een duidelijke visie: ‘BOOR staat open en ieder talent telt’. Dat geldt natuurlijk ook voor hun eigen leerlingen uit het speciaal onderwijs. 

• Begeleiding en opleiden
• Traject voor de instroom
• Wat is er nodig vanuit de organisatie en kandidaat

• Krijg de juiste mensen aan tafel (HR en bestuurders). Staan zij er echt achter? 
• Vorm een participatiewerkgroep  
• Onderzoek welke functies zijn geschikt voor de doelgroep 
• Zorg voor een boven formatief budge

Push niet te veel vanuit de leerlingen en het aanbod en ga in gesprek met werkgevers. 
Begin met een stuur- en werkgroep, schrijf functies goed uit en neem die mee in curriculum. 

Leer van elkaar, zodat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden! 

Joost Bruggeman is bij mboRijnland begonnen met een kleine D&I werkgroep voor studenten. In januari 2022 kwam de banenafspraak op de agenda en waren er slechts zes kandidaten banenafspraak in dienst. CvB wilde deze doelstelling verhogen en stelde Joost als projectleider aan. Budget werd vrijgemaakt, een mbo brede werkgroep werd geïnstalleerd en het strategische aandachtspunt voor de komende 4 jaar werd ‘Gelijke kansen’.  

Interne ambassadeurs

Bij interne ambassadeurs zit de energie en motivatie om aan de slag te gaan. Joost benadrukt het belang van gesprekken op elk niveau voeren ‘het is onrealistisch om te denken dat na een half jaar de doelstellingen zijn gerealiseerd. Sommige afdelingen of locaties hebben een ander tempo, respecteer dat, maar geef dit in je opdracht terug aan CvB en werkgroep.’ 

Het commitment vanuit CvB werd uitgesproken en budgetten toegekend. Inmiddels zijn er 20 medewerkers in dienst en daarmee is 50% van de taakstelling behaald. Joost: “We hebben nog 2 jaar te gaan, we weten waar de energie zit en kunnen ook successen delen.”