Terugblik DNZ On Tour


Het najaar van 2019 stond in het teken van DNZ On Tour. Het doel: in 5 windstreken verbinden en inspireren door samen te werken met regionale partners en (werkgevers)netwerken. We hebben in Kampen, Utrecht, Arnhem, Amsterdam en Tilburg bevlogen partners van gemeenten en WSP’s ontmoet, ons netwerk met nieuwe (overheids)partners uitgebreid en vooral veel enthousiasme en positieve vibes gevoeld. Een korte terugblik…

In totaal hebben we tijdens de tour ca. 400 mensen mogen verwelkomen. Recordhouder is Arnhem; mede dankzij intensieve regionale samenwerking* kwamen er maar liefst 97 mensen met een inclusiedoel naar het provinciehuis van Gelderland.

Groepsfoto DNZ On Tour Arnhem

Warm welkom
We werden steevast verwelkomd door mensen die vanuit eigen ervaringen het belang van een inclusieve arbeidsmarkt benadrukten. Wij danken Else Elzenga (Actor Consultancy), Ingrid Beukman (Berenschot), Jasmijn van der Ploeg (provincie Gelderland), Petra Baks (ministerie van BZK) en Nicky van de Koppel (Achmea) voor hun openheid en aanmoedigingen. “Ik wens dat heel veel mensen er wél bij horen en dat we dat met elkaar mogelijk kunnen maken”, aldus Ingrid Beukman.

Ingrid Beukman aan het woord

Cross The Line
Tijdens het onderdeel Cross The Line (Over de Streep) leerden we elkaar beter kennen. Zo kwam de stelling ‘over 5 jaar is een inclusieve arbeidsmarkt de normaalste zaak’ veelvuldig terug. In Amsterdam werd gezegd: “veel werkgevers zien nog te veel beren op de weg, ondanks dat we proberen ze te ontzorgen.” Waarop een werkgever reageerde: “we moeten meer gaan proberen en meer samenwerken. In sommige regio’s gaat dat goed, maar niet overal. Voor ons zou het helpen als het een egaler proces zou zijn, zodat we inclusief beleid landelijk kunnen uitrollen.” In Utrecht werd het belang van toegankelijkheid aangestipt. “Maak werkplekken van meet af aan toegankelijk voor iedereen. Bied de benodigde faciliteiten aan, van fysieke infrastructuur tot tolken. Iederéén heeft baat bij een toegankelijke werkplek!”.

Cross the line

Afspraken
Een ander vast onderdeel van de tour-sessies waren de speedmeets. Een kans voor werkgevers om in gesprek te gaan met vertegenwoordigers van werkgeversservicepunten en gemeenten om afspraken te maken die hen als werkgevers helpen inclusief of inclusiever te worden. Met een stapeltje post-it’s en pennen in de aanslag werden er volop doelen en afspraken genoteerd. De afspraken gingen opvallend vaak over het concreet invullen van bestaande vacatures. En 20 van de ruim 140 gemaakte afspraken ging over het verkennen of uitvoeren van bijzondere uitstroommogelijkheden, zoals stapelbanen, samenwerking met VSO/PrO-scholen of Open Hiring. Die laatste optie werd mede aangewakkerd door de workshop Lef Hebben Voor Open Hiring, die dankzij Ingeborg Zwolsman (Start Foundation) in maar liefst vier regio’s te volgen was. In totaal werden er 28 workshops over 14 verschillende onderwerpen gegeven.

Afspraken maken

Foto’s
Tijdens de tour werden we vergezeld door fotografen die erin geslaagd zijn om de energie op een mooie manier vast te leggen. Zie hier de foto’s in Kampen, Utrecht, Arnhem, Amsterdam en Tilburg. Zie je een mooie foto die je graag per mail zou ontvangen? Stuur dan een screenshot van de foto naar lisannesmits@denormaalstezaak.nl en we zorgen ervoor dat deze in hoge resolutie in je mailbox komt.

 

* DNZ On Tour Arnhem/Nijmegen organiseerden we samen met Inclusief Ondernemers Netwerk, Werkbedrijf Rijk van Nijmegen, Inclusief Werkgeven Midden-Gelderland, WSP Midden-Gelderland, Scalabor, Op naar de 125.000 banen! en Provincie Gelderland.