TFG Holding: Je moet je eigen organisatie snappen


Onder de TFG Holding vallen drie bedrijven, twee in Nederland (Grouttech en Wivé) en een in België. In totaal werken er circa 30 mensen, waarvan 22 in Nederland. Directeur Ronald Cleijsen gelooft in diversiteit. “Een bedrijf is als een boeket bloemen: niet compleet zonder verschillen.”

Wivé adviseert klanten bij slijtagevraagstukken in industriële processen en Grouttech levert de mortel voor het repareren van betonrot. “Sinds 1993 zijn we als holding actief en is er een hechte groep medewerkers ontstaan. Onze mensen hebben gevoel voor techniek, zijn commercieel vaardig en begrijpen vooral dat de klant te allen tijde centraal staat. Die belegt tenslotte onze boterham.”

Al op eerdere werkplekken zette Cleijsen mensen uit het SW-bedrijf in bij ondersteunende taken, bijvoorbeeld de schoonmaak. Het lag dus voor de hand dat hij dat ook bij TFG Holding wilde doen. “We zijn in overleg gegaan met de Inclusief Groep, het regionale SW-bedrijf. Daar is een samenwerking uit voortgevloeid die al jaren goed functioneert.”

Drie taken op verschillende niveaus

Op dit moment voeren mensen die vanuit de Inclusief Groep gedetacheerd zijn drie taken uit: magazijnmedewerker, autowasser en schoonmaker. “Dit zijn functies op verschillende niveaus: autowassen is ideaal voor mensen die weer moeten wennen aan werk, daar praten we ook een paar uurtjes per week over. De andere twee functies zijn intensiever.”

Mensen uit de doelgroep hebben tijd nodig om zich aan te passen aan het werken op zich, aan de functie en aan het bedrijf. Het gaat ook niet altijd goed. “Neem je verlies en ga door, zeg ik altijd. Bij sommigen gaat het meteen goed, bij anderen lukt het niet, en bij weer anderen moet je wat tijd nemen en ook goed naar je eigen organisatie kijken.”

Werk is de basis

Een concreet voorbeeld hiervan is het werk van de magazijnman. Cleijsen was hier in eerste instantie niet zo tevreden over. “Dat liep niet goed, dus zijn we daarover in gesprek gegaan, met hem en met de collega’s. En we hebben onze organisatie zo aangepast dat er altijd iemand is die zijn werk nog even controleert. Dat kost tijd, maar levert wel het beste resultaat op. En daar gaat het om. Want het werk is vanzelfsprekend de basis van wat we aan het doen zijn: het magazijn moet kloppen en waar schoongemaakt is, moet het ook echt schoon zijn.”

Cleijsen noemt de extra inspanningen wel de moeite waard en noemt diversiteit op de werkvloer belangrijk. “Als je alleen maar dezelfde soort mensen in een bedrijf hebt rondlopen, kom je ook niet verder. Een goed team bestaat uit verschillende mensentypen, en mensen met een arbeidsbeperking horen daar gewoon bij. Het is wel belangrijk dat je als leidinggevende je eigen organisatie snapt. Dan kun je snel en gemakkelijk bijsturen als dat nodig is.”

Deel dit bericht