Thales Nederland is de Nederlandse vestiging van de internationale Thales Groep, een bedrijf gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en integratie van complexe hightech systemen. Martine Klasens is projectleider Participatiewet bij Thales: “diversiteit is heel belangrijk bij ons.”
In Nederland werken er ongeveer 1.800 medewerkers voor Thales, verspreid over vestigingen in Hengelo, Enschede, Huizen, Delft, Den Haag en Eindhoven. De hightech systemen die de multinational ontwikkelt, worden ingezet in de defensie-, transport- en veiligheidsbranche, met concrete toepassingen als radars, OV chipkaarten en communicatiesystemen.
Divers personeelsbeleid
Het personeelsbeleid van Thales is volgens Klasens altijd al gericht geweest op diversiteit in de brede zin. “Maar sommige groepen, bijvoorbeeld mensen met een arbeidsbeperking, hebben wat meer aandacht nodig dan anderen. Dat besef, en de eisen die steeds meer klanten stellen op het gebied van social return, leidde er in 2015 toe dat er een speciale projectleider Participatiewet werd gezocht.”
Dat is dus de functie die Klasens nu vervult. Aan haar de schone taak om het draagvlak binnen Thales voor inclusie te vergroten. “Bij binnenkomst viel me meteen op dat Thales een enorme maatschappelijke betrokkenheid heeft. De basis is er dus absoluut. En nu is het een kwestie van stapje voor stapje kijken waar we mensen met een arbeidsbeperking kunnen plaatsen.”
Wegstrepen
Om het goede voorbeeld te geven, startte Klasens met een pilot op haar vestiging in Huizen. “Veel managers zijn bang om te hoge eisen te stellen. Maar ik heb zoiets van: laten we nou eens weg gaan strepen en kijken wat echt belangrijk is. Neem de leidinggevende die eigenlijk op zoek was naar een fulltime medewerker, waar het om ging was dat iemand er elke dag was. Maar niet per se de hele dag. Dat maakt het al weer een heel ander verhaal.”
Met de pilot hoopt Klasens te laten zien dat er genoeg manieren zijn om mensen met een beperking duurzaam in het bedrijf te integreren. Want dat is het doel: duurzame plaatsingen. “Daarom is het ook niet erg dat het een langzaam proces is, ik neem liever wat meer tijd om mensen met een arbeidsbeperking een goede, serieuze baan te bieden dan dat we nu alleen maar snel willen scoren.”