Thales: Doelmatiger werken door collega’s met beperking


Thales Nederland is de Nederlandse vestiging van de internationale Thales Groep, een bedrijf gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en integratie van complexe hightech systemen. Thales Nederland richt zich op het ontwerpen en produceren van elektronische veiligheidsdiensten.

Na een voorbereiding met pilots, is het bedrijf er nu klaar voor om zich open te stellen voor iedereen op de arbeidsmarkt. Projectleider Participatiewet Martine Klasens vertelt over haar ervaringen.

Iets meer aandacht

Thales vat inclusie op in de breedste zin van het woord: iedereen is welkom. Het bedrijf, zo stelt Klasens, is op zoek naar talent en dat vind je volgens haar het beste door iedereen een kans te geven. Met de in verschillende vestigingen uitgezette pilot werd aangetoond dat er genoeg manieren zijn om mensen met een beperking duurzaam in het bedrijf te integreren. Want dat was het doel: duurzame plaatsingen.

“Daarom vond ik het ook niet erg dat het een langzaam proces is geweest. Ik neem liever wat meer tijd om mensen met een arbeidsbeperking een goede, serieuze baan te bieden dan dat we nu alleen maar snel willen scoren. Van de pilot hebben we onder andere geleerd dat we net iets meer aandacht moeten geven aan kandidaten die uit de Participatiewet komen.”

Voorbereiding en matching

“De voorbereiding is belangrijk bij de procedure om een kandidaat met een afstand tot de arbeidsmarkt te plaatsen,” geeft Klasens aan. “We werven kandidaten uit de doelgroep op bestaande vacatures.” Via jobcarving of een werkervaringsplaats creëert Thales ook werkplekken. “We zetten graag een stap extra als er zich een geschikte kandidaat aandient.”

Ze noemt het de eerste vraag of het team openstaat voor een collega uit het doelgroepregister. “Een goede match is cruciaal. Als je een succesverhaal wilt neerzetten, wil je dat de plaatsing zo soepel mogelijk verloopt. Wij merken dat door zorgvuldig handelen meer dan negentig procent van de plaatsingen succesvol verloopt.”

Gewoon gaan doen

“Toen ik bij Thales begon, was er al ervaring bij Supply Chain met sociale werkplaats kandidaten,” vertelt Martine. “Maar binnen andere afdelingen werkten er nauwelijks mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Lijnmanagers zijn enthousiast over het idee van een medewerker uit deze doelgroep. Maar ze vinden het echte uitvoeren spannend.

Dan is mijn tip: Je moet het gewoon gaan doen. Want het kan je team veel opleveren.” Bijvoorbeeld een duidelijkere manier van communiceren. “Een aantal nieuwe medewerkers heeft autisme. Het is belangrijk voor hen dat de communicatie binnen hun team duidelijk en gestructureerd is. We hebben daar goede afspraken over gemaakt met de teams en met hun managers. Zo zijn de nieuwe medewerkers effectief aan het werk gegaan. En alle teamleden zijn doelmatiger gaan werken door deze verbeterde communicatie.”

De Normaalste Zaak