TNO: Een arbeidsbeperking hoeft goed functioneren niet in de weg te zitten


TNO

De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) is het grootste onderzoeksinstituut van Nederland, met 2.900 medewerkers en talloze locaties door het hele land.

Jacqueline Borremans is als jurist arbeidsvoorwaarden betrokken bij de interne organisatie van het onderzoeksinstituut en het is de verantwoordelijkheid van Esther Sietses, de Consultant Employer Branding, om TNO als werkgever op de kaart te zetten. Samen proberen ze van TNO een inclusievere werkgever te maken.

Oorspronkelijk had het onderzoeksinstituut al in 2015 het doel om 5 medewerkers met een beperking aan te nemen, maar een flinke reorganisatie en een vacaturestop gooiden roet in het eten. Van uitstel komt volgens Borremans geen afstel. “UWV voert een arbeidsanalyse bij ons uit en we zijn in gesprek met de stichting Studeren&Werken op maat. We zijn van goede wil en het zou geweldig zijn als we er dit jaar in slagen om 5 mensen te plaatsen.”

Geen belemmeringen

Het komt waarschijnlijk niet als een verrassing dat medewerkers van een onderzoeksinstituut voor het overgrote deel hogeropgeleid zijn. Sietses ziet daar echter geen belemmering in voor kandidaten met een arbeidsbeperking. “Ook onder de huidige medewerkers zitten mensen met een beperking, bijvoorbeeld met autisme. Die beperking zit hun functioneren bij ons gelukkig niet in de weg. Dat toont aan dat wij ook voor mensen uit de doelgroep een passende werkgever kunnen zijn.”

Sietses karakteriseert de doorsnee TNO-medewerker als intrinsiek gemotiveerd en bevlogen. Die eigenschappen worden dus ook verwacht van eventuele medewerkers met een beperking. “Het is belangrijk dat je het als uitdaging ziet om echt een directe bijdrage te leveren aan de maatschappij.”

Maatwerk

TNO nodigt gemotiveerde kandidaten van harte uit om te solliciteren op de open vacatures van TNO. Borremans heeft al een aantal afdelingen op het oog, waar ze verwacht mensen met een arbeidsbeperking te kunnen integreren. “Ik denk dan vooral aan technische en laboratoriumafdelingen. Daar is volgens mij ook het makkelijkst met werkzaamheden te schuiven om alles goed passend te maken. Want het gaat hier wel om maatwerk. Iedereen heeft immers een ander pad nodig om op z’n bestemming te komen.”

Deel dit bericht