Tornado: We zitten er bovenop


Tornado-spotlight

Detacherings- en uitzendbureau Tornado is gespecialiseerd in het naar werk begeleiden van mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Het bedrijf van Menno en Mihaly Schroth doet dit al 20 jaar. “Het is onze passie om regulier werk te vinden voor deze doelgroep.

Werkgevers die hun sociale doelstellingen willen behalen, benaderen Tornado om de juiste kandidaten te vinden. “Wij ontzorgen de inlener en zorgen dat de werknemer optimaal kan presteren,” zegt Mihaly Schroth. Dat doet Tornado al sinds 1997. Sterker nog: het werd, toen nog als stichting, speciaal met dit doel opgericht.

Maatwerk is het sleutelwoord bij de aanpak van Tornado. “We zijn nu met 5 medewerkers, dat betekent automatisch dat we kleinschalig werken. Je moet er ook helemaal geen grote groepen doorheen willen draaien om maar zoveel mogelijk plaatsingen te realiseren. Dat werkt niet. Daar heeft een inlener niets aan en de kandidaten ook niet.”

Bovenop zitten

Maar de kandidaten die via Tornado naar werk bemiddeld willen worden, moeten wel laten zien dat ze echt gemotiveerd zijn. “Dat is altijd de bottom-line. Daarom hebben we ook best een strenge voorselectie. Vervolgens draaien mensen op proef een dagje mee en zo kunnen we langzaam aan een echte plaatsing gaan denken.” Maar daar houdt het werk van Tornado nog niet op. Ook wat algemeen bekend staat als jobcoaching wordt geboden. Maar Schroth houdt niet zo van die term. “Noem het stimuleren, actief begeleiden. Noem het hoe je wilt, we zitten er gewoon bovenop.”

Het bedrijf richt zich vooral op mensen die uit een bijstandssituatie komen, vaak met een meervoudige problematiek. De begeleiding gaat dan ook verder dan alleen het bijbrengen van werknemersvaardigheden of het oefenen van sollicitatiegesprekken. “Schulden spelen vaak een rol. Dan gaan wij op pad om betalingsregelingen te treffen. Als je dit soort problemen niet oplost, kunnen mensen niet optimaal presteren. Het is dus echt een totaalpakket. Wij gaan door waar anderen stoppen, qua begeleiding. Dat heeft deze groep gewoon nodig. Anders vallen ze uit en is alle moeite voor niets geweest.”