Très Bien: “Het was misschien uit nood geboren, maar nu wil ik niet anders meer”


Très Bien is een delicatessenzaak (met marktkraam) in Groningen. De zaak van Jaap Lammerts is gespecialiseerd in bonbons, thee en cadeaus, maar vooral in noten. Die worden door Lammerts en zijn medewerkers zelf geroosterd en door heel Europa geëxporteerd.

In zijn winkel en op de markt maakte Lammerts jarenlang gebruikt van studenten die een zakcentje wilden verdienen. In 2012 zette hij een eigen productieloods neer op een industrieterrein aan de rand van de stad, om zelf de noten te kunnen roosteren. Het bleek echter lastig om studenten hiervoor te interesseren. “Eigenlijk kwam ik toen via via op het idee om het UWV te vragen of dit mogelijk interessant was voor Wajongeren en andere medewerkers met een beperking.”

Re-integratiebureau en UWV
Samen met een jobcoach van een re-integratiebureau ging Lammerts op bezoek bij het UWV om te horen wat er allemaal mogelijk was. Die gesprekken liepen buiten verwachting goed. Op dit moment werken er bij Très Bien acht mensen die afkomstig zijn uit de Wajong. “We bieden contracten tot 40 uur, maar dat is voor veel mensen niet haalbaar. Ik vind dat helemaal niet erg, een goede werkgever moet zijn mensen niet afbranden.”

Samen met zijn vier reguliere medewerkers en een bijna permanent aanwezige jobcoach van het re-integratiebureau begeleidt Lammerts de Wajongeren. “De jobcoach neemt mij natuurlijk veel werk uit handen, maar je ziet sowieso dat de mensen steeds zelfstandiger kunnen werken. We bouwen het ook langzaam op. Er komt pas een medewerker bij als de vorige helemaal is ingewerkt. Omdat we heel goede groeiprognoses hebben, verwacht ik de komende tijd meer mensen aan te kunnen nemen.”

Het werk zien
Het had wat voeten in aarde, maar inmiddels is Très Bien zo ver dat hij één aanspreekpunt heeft bij het UWV. Dat vond hij ook nodig. In zijn loods creëerde Lammerts een veilige, beschermde werkomgeving en hij merkt dat de voormalige Wajongeren dat prettig vinden. “In de beginfase kwam er bijna elke dag wel iemand van het UWV langs. Dat was geen goede manier van werken, maar gelukkig is dat nu gestroomlijnd. Daar is iedereen bij gebaat.”

Naast de relatief repeterende werkzaamheden in de loods, biedt Lammerts zijn mensen ook andere kansen. “Ik had een jongen rondlopen die graag op de markt wilde staan, dan kan dat natuurlijk. Nu doet hij daar klusjes voor me. Er is zoveel werk te doen, als werkgever hoef je het alleen maar te zien. Deze situatie was misschien een beetje uit nood geboren, maar nu zou ik echt niet anders meer willen. Ik kan het iedereen aanraden.”


Gouden tip
Jaap Lammerts – Très Bien
Ga gewoon een keer langs bij het UWV
“Het UWV heeft misschien geen beste naam, maar ik zou elke werkgever die plek heeft voor mensen met een beperking willen zeggen: ga gewoon een keertje langs. Er is veel mogelijk, ook dingen waar je als normale ondernemer misschien nog nooit aan hebt gedacht.”