Trigion: “We deden al aan inclusief ondernemen voor we wisten wat het was”


Met ruim 7.000 mensen in dienst is Trigion één van de grootste beveiligingsbedrijven van Nederland. Volgens Clement Dekker, manager Kwaliteit, hebben honderden medewerkers wel een arbeidshandicap, “Maar wij noemen dat niet zo, voor ons zijn het gewoon goede medewerkers.

Als groot beveiligingsbedrijf biedt Trigion zijn diensten regelmatig aan (semi-) overheidsinstellingen aan. Die stellen bij de aanbesteding van de opdrachten vaak eisen op het gebied van social return. Voor Dekker is de situatie dus eigenlijk eenvoudig: “Wij zijn een commercieel bedrijf en wij willen een zo aantrekkelijk mogelijke partner zijn voor onze opdrachtgevers. Daar hoort verantwoord beleid op het gebied van social return gewoon bij.”

Kwaliteit
Maar dat is niet de enige motivatie voor Trigion om mensen met een arbeidsbeperking een plek te bieden. “Wij zijn natuurlijk altijd op zoek naar goede medewerkers. Of dat nou mensen zijn die officieel een arbeidsbeperking hebben of niet, is voor ons secundair. Wij deden al aan inclusief ondernemen voor we wisten wat het was. Bij ons gaat het alleen om kwaliteit en motivatie. Iedereen die bij ons wil komen werken, moet aan dezelfde eisen voldoen en krijgt daar vervolgens ook dezelfde rechten en kansen voor terug. Het mes snijdt dus echt aan twee kanten.”

Niet onnodig moeilijk doen
Bij Trigion worden mensen met afstand tot de arbeidsmarkt op een heel natuurlijke manier in het bedrijf geïntegreerd “Ik durf wel met enige zekerheid te zeggen dat de leidinggevenden niet precies weten wie er officieel een arbeidsbeperking heeft. Mocht iemand extra begeleiding nodig hebben, dan kan dat altijd geregeld worden. Maar omdat wij bij onze selectieprocedures aan iedereen dezelfde eisen stellen, is dat niet het reguliere proces. Wij houden er niet van om onnodig moeilijk te gaan doen.”

Kansen
Bij Trigion worden ook veel kansen geboden aan mensen in BBL2-trajecten. Dit zijn scholieren die een opleiding en werk combineren. “Wie als beveiliger wil werken, heeft bepaalde diploma’s nodig. Dat past uitstekend bij die BBL2-trajecten, want dat zijn mensen die zeker bepaalde kwaliteiten hebben, maar wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken om op de arbeidsmarkt te slagen. Dat steuntje in de rug bieden wij graag en natuurlijk maken ze na afloop van het opleidingstraject ook kans op een arbeidsovereenkomst.”


Gouden tip
Van Clement Dekker – Trigion
Laat je niet afschrikken
“Het heeft geen zin om al vooraf de beren op de weg te zien. Mensen met een arbeidsbeperking in je bedrijf integreren is in de praktijk veel simpeler dan van tevoren wordt gedacht. Laat je daarom niet afschrikken en ga gewoon praktijkgericht aan de slag.”