Triodos Bank: Veel oog voor de menskant, maar tevens een complexe kennisorganisatie


Triodos-Nieuweroordweg1-Zeist

De Triodos Bank gebruikt het spaargeld en de beleggingen van haar klanten om positieve veranderingen in de maatschappij te financieren. Duurzaam bankieren dus. Passend daarbij streeft de bank ook naar een duurzaam en inclusief personeelsbeleid.

Duurzaam bankieren voor een betere samenleving, dat betekent in de praktijk dat er wordt geïnvesteerd in bedrijven of initiatieven die zich inspannen voor mens of milieu. De afgelopen jaren ontwikkelde Triodos zich van een bank voor spaarders tot een bank waar je terecht kunt voor al je geldzaken. “We blijven trouw aan onze beginselen en investeren nog steeds alleen in duurzame bedrijven en initiatieven, maar doen dat op steeds grotere schaal,” zegt Noortje Damen, de manager compensations&benefits.

Damen houdt zich bij Triodos Bank bezig met de beleidsmatige kant van human resources. Ze geeft onder andere vorm aan de inspanningen van de bank om te voldoen aan de Participatiewet. “Vanuit onze aard zijn wij een inclusieve onderneming en dat zijn we ook altijd al geweest. De Participatiewet geeft ons een goede impuls om te kijken of we ook voor die specifieke doelgroep nog meer zouden kunnen doen.”

Inventariseren

De eerste stap die Damen zette om passend beleid te maken, was dan ook het inventariseren van inclusieve initiatieven die de afgelopen jaren al waren ontplooid. “Daar zag ik hele mooie dingen. Zo wordt ons groen onderhouden door een SW-bedrijf, zetten we een speciaal bedrijf in voor onze koeriersdiensten, worden onze video-conferenties geregeld door mensen met een fysieke beperking via de Videobutler en werkt onze afdeling communicatie sinds kort samen met Swink webservices, een bedrijf waar mensen met een beperking in een veilige omgeving hun werk kunnen doen. Dat is een geweldig initiatief, want het is een goede manier om werkgelegenheid te creëren voor de doelgroep.”

Onder de ruim 500 medewerkers van Triodos in Nederland zijn natuurlijk al een aantal mensen met een arbeidsbeperking. “We registreren dat niet, maar als je er op gaat letten blijkt dat er zeker mensen met een beperking voor ons werken, die prima hun functies kunnen vervullen, bijvoorbeeld met de ondersteuning van een doventolk.”

Oog voor mensen in een complexe omgeving

In de zoektocht naar mogelijkheden voor Triodos Bank, bezocht Damen ook een Meet & Greet van De Normaalste Zaak. “We zijn een kennisintensieve organisatie. De meeste banen bij ons zijn dus op hbo+ niveau. Veel mensen die ik sprak bij de Meet & Greet, zijn op zoek naar eenvoudig administratief werk in een prikkelarme omgeving. En dat is lastig, want bij banken zijn er tegenwoordig nog maar weinig van dat soort administratieve functies over”.

Om te kijken hoe andere banken het aanpakken, gaat Damen binnenkort een kijkje nemen bij de ING. Haar bevindingen bespreekt ze daarna met de HR-managers en andere collega’s in het bedrijf. “In dit stadium is het voor ons belangrijk om te leren van anderen en in gesprek te gaan met de verschillende partijen. Om samen te bekijken op welke manier Triodos Bank nog meer kansen kan creëren voor deze doelgroep.”

Deel dit bericht