Bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht werken meer dan 11.000 mensen. Een daarvan is Hester Dijkstra-Te Riet. Als coördinator en intern aanjager Participatiewet stimuleert ze sinds januari 2016 haar organisatie om banen te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Het UMC Utrecht heeft zich in het Sociaal akkoord van 2013 verplicht om voor eind volgend jaar 112-banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te hebben gecreëerd. Dat doet het ziekenhuis uit een gevoel van maatschappelijke verantwoordelijkheid en uit betrokkenheid bij de stad Utrecht – het UMC Utrecht is de grootste werkgever van de regio – en omdat er een duidelijke link is tussen de patiënten en de doelgroep waar het over gaat. “Tussen onze patiënten zitten immers ook mensen met een chronische ziekte, voor wie het wellicht lastig is om aan een reguliere baan te komen”, zegt Dijkstra.
Aanspreekpunt en aanjager
Bij het laatste meetmoment, net voor de jaarwisseling, had het UMC Utrecht 36 banen gecreëerd. “Ons huis is opgedeeld in divisies met eigen P&O-afdelingen en eigen budgetten. De verantwoordelijkheid om banen te creëren, ligt in eerste instantie bij deze divisies zelf. Als projectleider ben ik aanspreekpunt, deel ik informatie, denk ik mee en jaag ik de divisies waar nodig ook aan om met voorstellen en ideeën te komen. Daarnaast praat ik bijvoorbeeld met onze afdeling Inkoop over het inzetten van Social Return-verplichtingen. Ik overleg veel met onze partners op het Sciencepark, de universiteit en de hogeschool over manieren om samen banen voor de doelgroep aan te bieden.”
Dijkstra is tevreden over de 36 banen die tot nu toe zijn gecreëerd. Om binnen twee jaar tot 112 banen te komen, zal het UMC Utrecht echter nog wel stappen moeten zetten. “We hebben tot nu toe heel veel geleerd, bijvoorbeeld over begeleiding en de aanpak op de werkvloer. Het is dus zeker een nuttig traject. De wil bij de divisies – en de collega’s op de werkvloer – is er ook zeker, maar ik zou de komende tijd graag tot grotere groepsplaatsingen komen. Het voordeel hiervan is, dat het de begeleiding veel overzichtelijker en minder belastend voor de collega’s maakt, als een groep tegelijk en met vergelijkbare werkzaamheden van start gaat.”
Bedrijfsanalyses
Met het UWV heeft Dijkstra daarom afgesproken dat er meer nieuwe bedrijfsanalyses worden uitgevoerd. “We hebben zelf al een aantal jobcreators getraind en er gebeuren goede dingen. Maar juist omdat het zo belangrijk is dat er echt duurzame banen worden gevonden, denk ik dat het goed is dat een externe organisatie als het UWV kijkt waar de beste mogelijkheden liggen.”
Dijkstra vindt het zo belangrijk dat er duurzame functies worden gecreëerd omdat ze heeft gezien hoe belangrijk werk voor de doelgroep is. “Het is geweldig om te zien hoe blij mensen zijn dat ze weer werken. Als werkgever kunnen we echt zorgen voor positieve veranderingen in het leven van heel veel mensen. Dat is cruciaal.”
Bekijk ook de video op Samen voor meer banen:
Administratief medewerker Wafa Ali (26) is ondanks haar arbeidsbeperking inmiddels uitgegroeid tot steun en toeverlaat van veel collega’s: