Van den Hurk Groep: “Je moet er kort op zitten”


Van den Hurk groep Spotlight foto

Roland van den Hurk ziet zijn bedrijf als een familie waarin hij zelf de vaderrol speelt. De bedrijfswagenspecialist uit Helmond heeft 35 mensen in dienst en biedt gevarieerde diensten zoals de verhuur en verkoop van bedrijfswagens, autoverzekeringen en occasions. “Je moet creatief zijn om door de crisis te komen.”

De vijf Wajongers bij de Van den Hurk groep werken bij de poetsafdeling. Ze maken kort gezegd de gebruikte wagens schoon. Van den Hurk vindt het normaal om ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt of een beperking een kans te bieden in zijn bedrijf. “Ik heb geleerd voor automonteur en heb mijn bedrijf op gevoel opgebouwd. Al voor het Wajong heette, had ik al zulke mensen in dienst. Iedereen moet ergens beginnen. Als je je handen uit je mouwen wilt steken, ben je bij mij welkom.”

Daarbij gaat Van den Hurk als een strenge doch rechtvaardige vader te werk. “Je moet er heel kort op zitten bij deze mensen. Het gaat vaak fout en je moet dingen heel vaak herhalen. Daarom geven wij duidelijke opdrachten en hangen overal briefjes met de juiste werkvolgorde. Het is ook mooi werk, want die auto’s komen vies binnen en moeten er uiteindelijk weer goed uitzien. Die jongens halen daar zeker ook eer uit. Ze hebben plezier in wat ze doen.”

Arbeidsproductiviteit
“Qua arbeidsproductiviteit is dit niet vergelijkbaar met andere medewerkers”, zegt Van den Hurk. Toch vindt hij het wel de moeite waard om tijd te investeren in de Wajong-medewerkers. “Je krijgt er toch een hoop voor terug. Als je ziet hoe blij die jongens zijn dat ze een baan hebben, dat ze echt helemaal bij het bedrijf horen. Dat is natuurlijk geweldig om te zien. We hadden met kerst een leuke avond met een hapje en een borreltje, daar hebben ze het nu nog over.”

Van den Hurk gelooft niet in jobcoaching vanuit het UWV, wel in persoonlijke begeleiding door de collega’s en vooral door elkaar. “Het UWV mag altijd langskomen hoor, daar gaat het niet om. Maar bij een bedrijf als het onze leren de jongens toch het meeste van elkaar en voor de rest hebben dit soort mensen vaak een beetje sturing nodig en dat krijgen ze hier wel.”

Lees de partnerpagina van Van den Hurk Groep.