Van der Hoorn buigtechniek: “Sociaal ondernemen met commerciële mogelijkheden”


Van der Hoorn buigtechniek header

Deze week in de spotlight:
Wie: Lars van der Hoorn van Van der Hoorn Buigtechniek
Wat: Familiebedrijf met een sociale tak
Waarom: “Het past bij mij”
Hoe: Twee takken binnen één bedrijf


De specialiteit van Van der Hoorn Buigtechniek uit Geldrop is het buigen en walsen van buizen voor verschillende toeleveranciers. Het familiebedrijf werd anderhalf jaar geleden uitgebreid met een nieuwe afdeling: Van der Hoorn Sociale Werkvoorziening. Directeur-eigenaar Lars van der Hoorn: “Ik wil dat ook de nieuwe afdeling zwarte cijfers gaat schrijven.”

SONY DSCHet Brabantse SW-bedrijf Ergon zag zich in 2012 vanwege bezuinigingen gedwongen een assemblagewerkplaats in Valkenswaard te sluiten. Van der Hoorn werd gevraagd of hij niet iets zou kunnen betekenen voor de mensen die hun werkplek dreigden te verliezen. Na een korte bedenktijd stemde hij toe. “Op detacheringsbasis hebben we toen 15 mensen overgenomen. Daar zijn er nu nog 10 van over. Sinds kort loopt daar ook een Wajonger rond, die gaan we zelf een contract aanbieden.”

Van der Hoorns motivatie was tweeledig. Enerzijds vindt hij dat sociaal ondernemen past bij hem en zijn onderneming, anderzijds zag hij commerciële mogelijkheden. “We zijn in gesprek gegaan met de opdrachtgevers van de assemblagewerkplaats, onder andere VDL-bus Valkenswaard. Die bleken bereid een groot deel van hun orders door te laten lopen. Daarnaast leveren de mensen van Ergon gewoon ontzettend goed werk. Het zijn echte vaklui die ik graag een kans wil bieden.”

SONY DSCTwee takken
Omdat de specifieke eisen van het werk bij Buigtechniek niet paste bij de mensen van de Sociale Werkvoorziening, bijvoorbeeld door de snelle doorlooptijd en frequent wisselende dagplanning, koos Van der Hoorn ervoor twee verschillende takken te creëren. “De mensen op de afdeling Sociale Werkvoorziening doen hun werk geweldig, vooral als het gaat om repeterende taken. Ze werken voor eigen opdrachtgevers en hebben een eigen gebouw. Maar we werken heel nauw samen en vormen één bedrijf, zowel op economisch als op sociaal vlak.”

Van der Hoorn nam een voormalige medewerker van Ergon in dienst als bedrijfsleider van de sociale tak. “Ik ben een echte ondernemer, daar ben ik goed in. Maar deze mensen hebben wel professionele begeleiding nodig. Die kan ik zelf niet bieden, maar onze bedrijfsleider heeft daar jaren ervaring mee en daarom is dit een ideale oplossing.”

Efficiëntie
In het eerste jaar liet Van der Hoorn zijn mensen nog werken op de manier die ze ook op bij het SW-bedrijf gewend waren. Hij vond dat ze met de wisseling van werkplek al genoeg waren belast. “Nu gaan we echter heel voorzichtig kijken hoe we het productieproces efficiënter kunnen organiseren. Ik ben er namelijk van overtuigd dat ook deze tak zwarte cijfers kan gaan schrijven. Als ik kijk naar de kwaliteit van het werk en het enthousiasme waar het mee gedaan wordt, dan kan dat gewoon niet anders.”


Gouden tip
Lars van der Hoorn – Van der Hoorn Buigtechniek
Niet pamperen
“Ik geloof niet in het pamperen van mensen. Vanzelfsprekend bieden wij de begeleiding die nodig is, maar wij spreken iedereen aan op hun verantwoordelijkheid. Misschien ligt de productie lager, maar ook de tarieven zijn anders. Ook bij deze tak van ons bedrijf gaat om het eindresultaat.”

Lees de partnerpagina van Van der Hoorn Buigtechniek

Deel dit bericht