Van Houtum BV: “Iedereen moet meedoen en dus moeten we niemand verdringen”


van-houtum-hulzenwassers-004

Nicole van Diepen is een personeelsadviseur met een passie voor mensen, zeker voor mensen die het niet altijd even gemakkelijk hebben. Daarom spannen Nicole en haar werkgever zich in om ook medewerkers met een beperking een kans te bieden. “Dat doen we via werkervaringsplekken en door banen te creëren voor Wajongers.”

Van Diepen werkt voor het Limburgse bedrijf Van Houtum BV, leverancier van innovatieve washroomoplossingen en hygiënepapier. “Wij zijn een familiebedrijf met een 80 jaar oude geschiedenis”, vertelt de personeelsadviseur. “Bij ons leeft een heel sterk MVO-gevoel, daarom zijn we ook koploper op dat gebied.”

Dat uit zich in de omgang met de circa 200 medewerkers en met het milieu. Duurzaamheid staat volgens Van Diepen voorop. “Wij zijn het eerste bedrijf ter wereld dat volledig cradle-to-cradle[1] toiletpapier produceert. Daar zijn we waanzinnig trots op.”

Iedereen meedoen

Bij Van Houtum BV werken 200 medewerkers. Het bedrijf biedt leer-/werkplekken aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zodat die kunnen leren wat werken inhoudt. Daarnaast biedt het bedrijf ook arbeidsovereenkomsten aan Wajongers.

Van Diepen gelooft echt in de inclusieve samenleving. “Ik ben een mensenmens, iedereen moet gewoon mee kunnen doen. Als wij kandidaten aangeboden krijgen, zochten we tot nu toe naar mogelijkheden binnen onze organisatie, functiecreatie dus.”

Functiecreatie of verdringing?

Eigenlijk wil Van Diepen wel van deze werkwijze af. Ze is tot de conclusie gekomen dat het beter is om ook de banen voor mensen met een arbeidsbeperking echt duurzaam in de organisatie in te bedden. “Bestaande functies hebben al bestaansrecht, het is dus duurzamer om te jobcarven en de functie passend te maken.”

Dat is wel een uitdaging. “Onze andere medewerkers vinden het misschien helemaal niet leuk als een bepaalde taak uit hun pakket wordt geschrapt. Dat maakt hun werk minder gevarieerd en mogelijk belastender, daar moet je goed over nadenken. We hebben immers ook een verantwoordelijkheid naar onze huidige medewerkers.”

Gezonde discussie

Van Diepen gaat hierover ook in gesprek met haar medewerkers. “Het is gezond om discussie te voeren,” zegt ze en ze wijst er ook op dat het cruciaal is dat alle medewerkers en leidinggevenden achter inclusief ondernemen gaan staan. “Ik neem de zorgen van onze medewerkers heel serieus en leg daarom graag uit waarom wij dit zo’n belangrijk onderwerp vinden.”

Van Diepen is er zeker van dat mensen altijd vatbaar zijn voor goede argumenten en voor menselijke voorbeelden. “Iedereen kent per slot wel iemand met een beperking en uiteindelijk kan het ook iedereen overkomen. Dat besef is echt wel aanwezig en daarom geloof ik dat we er met z’n allen in zullen slagen op een goede manier banen te scheppen voor mensen die een steuntje in de rug nodig hebben.”

[1] Cradle to Cradle houdt in dat je alles volledig recyclet : van wieg tot wieg. Daar hou je vanaf het eerste ontwerp rekening mee.

Lees de partnerpagina van Van Houtum BV.

Deel dit bericht