Van Werven: We hebben plekken, maar geen kandidaten


Van-Werven

Ton van der Giessen is algemeen directeur van Van Werven, een bedrijf met een breed palet aan dienstverlening op het gebied van infrastructuur, afvalverzameling en recycling. Bij Van Werven werken circa 500 mensen, maar Van der Giessen is al maanden bezig om acht nieuwe medewerkers te krijgen: “We hebben plekken voor werknemers met een beperking, maar het SW-bedrijf komt niet met genoeg kandidaten.”

Het is inmiddels al meer dan een half jaar geleden dat Van der Giessen contact zocht met de sociale werkplaats in Nunspeet, omdat hij plek had om acht mensen met een beperking een werkplek aan te bieden. “Kunststofrecycling is een van onze specialiteiten. Daar komen werkzaamheden bij kijken, bijvoorbeeld sorteerwerk of het schoonhouden van de installaties, die repetitief zijn en onder begeleiding in een beschermde omgeving kunnen gebeuren. Kortom: bij uitstek geschikt voor mensen met een beperking.”

De eerste reactie van de sociale werkplaats was enthousiast. Medewerkers kwamen meteen langs om een kijkje te nemen op de locatie van Van Werven om zich ter plaatse te overtuigen van de werkomgeving. “Maar toen bleef het maandenlang stil. Het blijkt dus gewoon dat ze de kandidaten niet of maar mondjesmaat kunnen vinden.”

Focus op eigen kaartenbak
Dat is volgens Van der Giessen een duidelijk teken dat het huidige systeem niet functioneert. “Ik krijg wel eens het gevoel dat elke jobcoach van elke gemeente alleen maar gefocust is op zijn eigen kaartenbak. Daardoor ontbreekt het overzicht en slagen ze er dus blijkbaar niet in om kandidaten te vinden. Terwijl ik zeker weet dat er veel kandidaten zijn die zitten te springen om dit werk.”

Volgens Van der Giessen zou het allemaal veel soepeler en eenvoudiger moeten gaan. “De informatie over de mensen die werk zoeken, moet gewoon inzichtelijk zijn voor werkgevers met vacatures. Niemand is gebaat bij de huidige situatie. Ik pleit er daarom voor dat er een veel bredere, centrale aanpak komt. Wij hebben bijvoorbeeld achttien vestigingen, maar ik kan toch niet met achttien gemeentes rond de tafel gaan zitten? Het moet en kan veel sneller en efficiënter worden georganiseerd, zodat mensen die een baan zoeken en werkgevers die werknemers zoeken zonder omwegen met elkaar in contact kunnen komen.”

Inmiddels 6 kandidaten
Na een wachttijd van enkele maanden zijn er inmiddels zes potentiële kandidaten gevonden voor Van Werven. Van der Giessen gaat de komende tijd met deze mensen in gesprek om te kijken of er geschikte kandidaten tussen zitten. “De motivatie van de kandidaten is natuurlijk het belangrijkste. Als die aanwezig is, komt de rest vanzelf.”

Dat Van der Giessen daar zo zeker van is, komt omdat Van Werven al enkele jaren mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of een arbeidsbeperking op de loonlijst heeft staan. “Die ervaringen zijn allemaal positief. Daarom geloof ik er nog steeds in en blijf ik er mijn best voor doen.”


Gouden tip
Ton van der Giessen – Van Werven
We hebben iedereen nodig
“Voor veel soorten werk moeten we in Nederland nu mensen uit het buitenland halen, omdat we hier geen mensen kunnen vinden die het willen doen. Maar is dat een houdbare situatie? De economie verandert en wie zegt dat Nederland altijd in trek blijft voor buitenlandse werknemers? En daarnaast, het is toch onzin dat we in Nederland mensen aan de kant laten staan, die dat werk prima zouden kunnen doen? We hebben gewoon iedereen nodig!”

Lees de partnerpagina van Van Werven

 

Deel dit bericht