Veluwenkamp: Laat gemotiveerde jongens gewoon hun gang gaan


Veluwenkamp foto

Grijs en groen, dat zijn de twee sectoren waar Veluwenkamp zich mee bezighoudt, groenonderhoud en grondwerken/infra. Het bedrijf met 75 medewerkers opent bijna alle vacatures voor Wajongers en biedt daarnaast ook BBL-trajecten aan. “Ons soort werk is ideaal voor mensen uit deze doelgroep”, zegt KAM-manager Jan Bergsma.

Als KAM-manager coördineert Bergsma onder andere het MVO-beleid van zijn werkgever. Er is hem veel aan gelegen binnenkort de PSO-3 certificering* te verkrijgen. “Wij nemen maatschappelijk verantwoord ondernemen serieus, dat blijkt bijvoorbeeld ook wel uit het feit dat we onze medewerker sinds vorig jaar het hele jaar door in dienst houden. Dat betekent dat onze mensen in de winter wat minder en in de zomer wat meer uren draaien. Dat is de deal die we met elkaar hebben gemaakt en daar heeft iedereen voordeel bij.”

Ook het openen van vacatures voor mensen met een beperking maakt volgens Bergsma vanzelfsprekend deel uit van het MVO. Het bedrijf heeft al meerdere Wajongers in dienst en werkt bij elke nieuwe vacature intensief samen met het UWV. “Ons soort werkzaamheden – zeker in de groensector – zijn ideaal voor mensen met een beperking. Er is geen diploma voor nodig en wij bieden veel mogelijkheden om door te groeien.”

Grijs en groen

Nieuwe medewerkers van Veluwenkamp beginnen met een proefplaatsing. Die periode noemt Bergsma belangrijk, omdat zowel kandidaat als werkgever eerst rustig kunnen bekijken of het bevalt. “In de meeste gevallen is dat zo en krijgen de nieuwe medewerkers een arbeidscontract aangeboden.”

Van alle Veluwenkamp-medewerkers wordt eigenlijk verwacht dat ze zowel in de groenvoorziening als in de infra uit de voeten kunnen. Maar de nieuwe medewerkers beginnen meestal in het groen. “Dat is toch wat eenvoudiger en een goede manier om aan het werk te wennen.”

Leermeesters

De nieuwe medewerkers komen onder de hoede van de speciale leermeesters die Veluwenkamp in dienst heeft en zo leren ze de kneepjes van het vak. “De leermeesters zijn er voor de inhoudelijke coaching, maar er is ook begeleiding vanuit het UWV.”

Bergsma is ervan overtuigd dat de belangrijkste ondersteuning en begeleiding van de collega’s zelf komt. “Bij ons heerst een nuchtere atmosfeer: geen gezeur, maar de handjes uit de mouwen, zoiets. Als die jongens hun best doen, worden ze als vanzelfsprekend geaccepteerd. En dan zie je hoe belangrijk werk als bron van sociale status eigenlijk is. Laat gemotiveerde mensen hun gang gaan en het komt helemaal goed!”

*Op 15 juli 2015 is Veluwenkamp gecertificeerd op het hoogste niveau van de PSO-ladder, trede 3.

Deel dit bericht