Woensdag 20 december geeft de vaste Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid een schriftelijke inbreng op het wetsvoorstel ‘Vereenvoudiging van de banenafspraak en de quotumregeling’, bedoeld om het aantrekkelijker en eenvoudiger te maken voor werkgevers om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen.
De Normaalste Zaak heeft de volgende reactie van werkgevers in overweging meegegeven:
- Realisatie van de banenafspraak: Werkgevers erkennen het belang van de banenafspraak en hebben al aanzienlijke vooruitgang geboekt. Echter, het huidige wetsvoorstel draagt volgens hen niet wezenlijk bij aan verdere verbeteringen. Er is een dringende behoefte aan praktische aanpassingen die de realisatie van de banenafspraak beter ondersteunen.
- Beschikbaarheid van Kandidaten: Een groot knelpunt is het gebrek aan beschikbare kandidaten voor openstaande functies. Ondanks dat er ongeveer 130.000 mensen in het doelgroepregister niet aan het werk zijn, slagen gemeenten en het UWV er niet in om voldoende kandidaten aan werkgevers voor te stellen. Dat geldt ook voor instroombanen, waar vrijwel geen vaardigheden worden gevraagd. Het is essentieel dat gemeenten en UWV meer werk maken van het in beeld krijgen van deze groep en deze informatie vervolgens inzichtelijk te maken voor werkgevers en private partijen die helpen bij de bemiddeling. (In verband met te weinig menskracht bij gemeenten)
- Ondersteunende Instrumenten en Regelingen: Hoewel er effectieve instrumenten zoals proefplaatsingen, loonkostensubsidies, jobcoaching en no-riskpolissen bestaan, die werkgevers daadwerkelijk helpen, is er een overdaad aan complexe regelingen en voorwaarden voor deelgroepen. Daar komt bij dat UWV en individuele gemeenten eigen keuzes voor de voorwaarden en uitvoering bepalen. Dit zorgt voor verwarring en weerstand bij werkgevers. Vereenvoudiging en uniformering van deze regelingen zijn noodzakelijk om de inzet van deze hulpmiddelen te optimaliseren.
- Afbakening van de doelgroep: De huidige smalle afbakening van de doelgroep banenafspraak sluit vele mensen uit, mensen die ook ondersteuning nodig hebben om duurzaam werk te vinden. Werkgevers zien dit onderscheid als onlogisch en pleiten voor een bredere en meer inclusieve definitie van de doelgroep, zodat meer mensen toegang krijgen tot de benodigde ondersteuning.
- Verbreding van betrokken werkgevers: Het is belangrijk om de groep werkgevers die actief bijdraagt aan de banenafspraak uit te breiden. Daar werken we vanuit bijvoorbeeld De Normaalste Zaak, Op naar de 100.000 Banen en AWVN dagelijks aan. Daarnaast geeft het wegnemen van bovengenoemde drempels een enorme impuls aan het vergroten van de groep betrokken werkgevers.
Conclusie: Het huidige wetsvoorstel ‘Vereenvoudiging van de banenafspraak en de quotumregeling’ zal naar verwachting niet bijdragen aan het verhogen van de arbeidsparticipatie van de doelgroep. Er is een dringende noodzaak voor de wetgever, uitvoerders en werkgevers om zich te richten op maatregelen die daadwerkelijk de geïdentificeerde knelpunten aanpakken. De Normaalste Zaak roept de Tweede Kamer op om zich in te zetten voor deze noodzakelijke veranderingen.