Terugblik 26 september: TINK Open Café – Virtual Reality


Meer geschoolde werknemers en verbeterde baankansen voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt.

Tijdens het tweede TINK Open Café, georganiseerd door Kennisalliantie Inclusie en Technologie (KIT) en De Normaalste Zaak stond Virtual Reality centraal als een krachtige tool om de arbeidsmarkt toegankelijker te maken voor mensen met een kwetsbare positie.

Leendert Bos van KIT trapte de sessie af met een fascinerend onderzoek naar de inzet van rijsimulatoren voor rijbewijs B en vorkheftruck rijbewijzen. Dit onderzoek toont aan dat VR-simulatoren aanzienlijk bijdragen aan de competenties, zelfvertrouwen en motivatie van leerlingen in het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs. Meer informatie: Inzet rijsimulator biedt kansen voor praktijkschool leerlingen.

Een praktische pilot

Sprekers:
– Luuk Bouw, co-founder bij Playsight
– Nico van der Gugten, Praktijkopleider logistiek, Voorne-Putten Werkt
– Roy Vermeulen, Assistent Praktijkopleider logistiek Voorne-Putten Werkt

Onze sprekers deelden hun ervaringen met het implementeren van het VR-trainingsprogramma in een kleine bril, Virtual Warehouse Trainer, voor de logistieke sector. Drie jaar geleden begon Playsight met de ontwikkeling van het programma. Voorne-Putten WERKT, een werkleerbedrijf met een logistieke leergang, was hun eerste enthousiaste klant. Praktijkopleiders Nico van der Gugten en Roy Vermeulen waren vanaf het begin betrokken bij de implementatie en ontwikkeling van het programma. Door de samenwerking, het bundelen van de krachten technologische expertise en logistieke ervaring, zijn de afgelopen jaren belangrijke verbeteringen doorgevoerd. Voor de doelgroep zorgde bijvoorbeeld een groter lettertype en een rustige stem voor een betere gebruikerservaring.

Voordelen en uitdagingen

Het gebruik van VR-simulatoren biedt organisaties een risicoloze trainingsmethode voor gevaarlijke situaties. Bovendien maakt de inzet van VR-brillen training op flexibele locaties en tijdstippen mogelijk. Plezier tijdens de training bevordert de leerervaring. Natuurlijk zijn er ook uitdagingen, zoals de aanpassing aan deze nieuwe technologie, deze manier van leren en het soms onwerkelijke gevoel van VR. Gelukkig hebben technologische aanpassingen het aantal mensen dat last heeft van misselijkheid bij gebruik van de bril sterk verminderd.

Implementatie in zes stappen

Playsight volgt een duidelijk stappenplan bij het implementeren van hun VR-training in organisaties:

  • Plan: Bepaal welke training nodig is en hoe deze wordt ingezet.
  • Draagvlak: Identificeer enthousiaste medewerkers en ambassadeurs, vaak teamleiders en logistieke trainers.
  • Configureren: Pas de VR-simulaties aan voor gewenste specifieke (bijvoorbeeld gevaarlijke) situaties binnen de organisatie of het verzamelen van analytics.
  • Trainen: Leer ambassadeurs het programma zodat ze eventuele problemen binnen de organisatie kunnen oplossen. Train de trainers.
  • Installatie: Plaats de hardware op locatie en stel een trainingsplan op voor een effectieve implementatie.
  • Live: Monitoring, feedback en evaluatie. Terugkoppeling van de feedback en laten zien dat er echt iets mee gebeurt zorgt voor meer loyaliteit en enthousiasme.

Geslaagde pilot

Bij Voorne-Putten Werkt zagen ze dat de VR-training aanzienlijke voordelen opleverde voor cursisten die daarna het magazijn fysiek ingingen. Zelfs mensen zonder eerdere vorkheftruckervaring waren bekend met veiligheidsprocedures en konden uit de voeten met de heftruck. Cursisten waren enthousiast over deze nieuwe leermethode en onderzoek leverde de onder andere de volgende resultaten op:

  • 94% van de chauffeurs kan veiligheidsprocedures correct reproduceren
  • 57% van de chauffeurs voelt zich helemaal vertrouwd op de heftruck na één VR training.

Voor iedere organisatie

De voordelen van VR-training gelden niet alleen voor werkleerbedrijven, maar ook voor reguliere organisaties. Het bespaart tijd, kan op elke locatie worden ingezet en maakt frequente training mogelijk, waardoor nieuwe medewerkers snel worden opgeleid en de prestaties van operators inzichtelijk worden.

Investeringsoverwegingen

De kosten voor VR-training variëren. Een VR-bril met 360º video in een app is een betaalbare optie, beschikbaar voor minder dan 2.000 euro. Standaard of geconfigureerde softwareprogramma’s beginnen bij 10.000 euro per jaar. Maatwerk 3D-programma’s zijn kostbaarder, met kosten in de tonnen.

Een paar concrete toepassingen

VR-training biedt tal van mogelijkheden, zoals het bijbrengen van Nederlandse vereisten aan vorkheftruckchauffeurs met buitenlandse diploma’s, het aanleren van specifieke kennis aan ervaren chauffeurs en het laagdrempelig introduceren van werkplekken aan leerlingen met angststoornissen. Het kan ook een waardevolle tool voor beroepsoriëntatie zijn. Volgens Luuk Bouw van Playsight is er binnen vijf à tien jaar al veel meer mogelijk. Dan worden werkprocessen begeleid door virtual en augmented reality en dat betekent nog meer mogelijkheden voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt.

Onze volgende TINK Open Café staat gepland op 28 november. Alvast aanmelden kan hier. Blijf onze websites www.inclusievetechnologie.nl en denormaalstezaak.nl in de gaten houden voor het programma. De Normaalste Zaak wijst werkgevers graag op technologische oplossingen die werkplekken toegankelijker maken voor mensen met gedeeltelijke vaardigheden of beperkingen. Door werk of opleiding anders te organiseren wordt inclusie bevorderd en onbenut arbeidspotentieel aangesproken. Technologie kan de toekomst van inclusief werkgeven veranderen en verbeteren. Doe mee en ontdek wat het voor jouw organisatie kan betekenen. Samen creëren we een meer inclusieve arbeidsmarkt!